Jump to content
Mark Ingram

Affinity Photo Customer Beta - 1.6.5.119

Recommended Posts

Click here to download the latest beta

 

Status: Customer Beta
Purpose: Stability
Requirements: A valid product key (for Affinity Store purchases), or an installation of the full retail version from the Microsoft Store

As this is a beta it is considered to be not suitable for production use. This means that you should not attempt to use it for commercial purposes or for any other activity that you may be adversely affected by the application failing, including the total loss of any documents. 

We hope you enjoy the latest build, and as always, if you've got any problems, please don't hesitate to post here and we'll get back to you as soon as we can. Thanks once again for your continued feedback.

If you have a general question about the software, please head over to the Questions Forum, or if you have any suggestions, please head over to the Feature Requests forum.

Fixes

  • Fixed floating window panels to remember their width as well as height

  • Fixed Colour Picker shortcut not working with Surface Pen 

  • Improved performance of shutdown 

  • Fixed Leading Override (Character panel) and Paragraph Leading (Paragraph panel) key modifier inconsistencies

  • Fixed empty gap at the bottom of the font size dropdown 

  • Fixed crash when we can't identify any font families in a font 

  • Fixed Pen point being placed when panning with spacebar 

  • Added missing "Scrubby Zoom"

  • Fixes included in the 1.6.5.112 customer beta 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Installed and running

Thank you

Seems to be loading a bit faster on my machine


Affinity Designer 1.7.1.404 & beta 1.7.2.464  Affinity Photo 1.7.1.404 beta  1.7.2.464 Affinity Publisher 1.7.0.422 beta  1.7.2.458

Windows 10 Pro 64-bit 1709

CPU Intel Core i7 4770 @ 3.40GHz Haswell 22nm Technology

RAM 32.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 798 MHz (11-11-11-28)

Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-D3H (SOCKET 0)

Graphics Intel HD Graphics 4600 (Gigabyte)

yoda.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thankyou for another new beta. And this in the week of the AD for iPad release. You are busy :)

The first popup screen of the installer does not show the complete version number, see below. AD has the same problem.

d.

installpopup.PNG


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.3.475)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mark Ingram

Just a question : how complicated would it be to add a tablet (iPad like) view for those using surface and surface like devices? I'm sorry for this off topic, but I didn't want to make another thread. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Novak said:

@Mark Ingram

Just a question : how complicated would it be to add a tablet (iPad like) view for those using surface and surface like devices? I'm sorry for this off topic, but I didn't want to make another thread. 

Very complicated :-)

It's something we're actively talking about here, but it would require re-writing the UI completely from scratch (we don't share any UI between iPad and Desktop apps). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, Mark Ingram said:

Very complicated :-)

It's something we're actively talking about here, but it would require re-writing the UI completely from scratch (we don't share any UI between iPad and Desktop apps). 

Ok, thanks for the reply and the new beta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Mark Ingram said:

@dominik, it's only really an issue for the beta testing, as official releases will always have the 3rd number increase (i.e. the next release will be 1.6.6).

Thanks, I understand. This is indeed a minor issue that does not need a fix.

d.


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.3.475)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the new Beta and i can confirm that it loads much faster.
Right klick on a Nikon- NEF File to open it needs in the new Beta 10 Seconds less than in the current Version 1.6.4.104.
Of course i tested it with the same NEF file :D


Have a nice day.
Ich wünsche einen schönen Tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Mark,
Here also no problems with the new Update.
Loading a RAW file (PEF) is  a bit faster.:)

 

Cheers


Affinity Photo 1.7.2.471 :   Affinity Photo-Beta  1.7.2.464 :    Affinity Designer 1.7.2.471:  Affinity Designer-Beta 1.7.2.464:

Affinity Publisher-Beta 1.7.3.475:   Affinity Publisher 1.7.2.471:    Windows 10 Pro  (Version  1903 Build 18362.295)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried cutting out an object with a path for the first time (mobile phone jpg). Also when drawing a path I often (not always) see a dash of latency in what I do: When placing a node or editing handles etc. Further I ran into really bad screen refresh issues on Zoom. Here’s a little clip. Used various Zoom methods (Z, Scroll+Ctrl,  Spacebar+Ctrl), they all behave the same way. Sometimes I also see simple black blocks (rectangles) while zooming. Graphics drivers are up to date, I see no performance-problems in other program

Win10, i76850K, 32GB RAM, GTX1070

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maximized App window cyling issues:

Win+Shift+Left and Right arrow keys is the Win 10 mapping to send maximized application windows to another screen. I use this shortcut all of the time to send graphics apps to my Cintiq, often just to paint some strokes or fine tune a rough selection. While my two main sceens are identical, the Cintiq has a deviating resolution. When I do this with Photoshop the app remains maximized on all screens – that's what I think is expected.

Affinity Photo however seems to lose this information and gives me a randomly sized app window on the Cintiq (or rather on the device with a deviating resolution). Cycling back on the regular screens I get a maximized app window again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great update thanks. my NEF files open so much quicker about 1/3 quicker a little over 30%. loving the software keep up the good work well-done team

cheers Si 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I noticed a "white stripe error" in Develop Persona if i cut a Nikon NEF File in it. See the Screenshot below.
The white Stripe arises at this side of the image wich i cut at last. In the example the white line is on top.
If i develop it, the line stays, but after export as .jpg it´s away.

But it´s only with my NEF Files, not with jpg´s.

I think that it is a litte Bug, but it´s not only in the Beta. In the current Version it´s the same.

Screen Shot 001.JPG


Have a nice day.
Ich wünsche einen schönen Tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, MEB said:

Hi Uwe367, Hofnaar,
If you zoom in/out does the white stripe disappear or move to another edge? If so that's a side effect of how we render the images on screen. That line will not appear in the exported files. It's a visual glitch. The devs are aware of this.

Hi @MEB
Yes, you are right. Zooming in/out changes the edge of the stripe. I´ve never noticed it before and so i wondered to see it. In some Zoomsteps there are two lines, one left and right and one line is bigger than the other, in other Steps, for example 100%, there is no line to see. Then i compared it with the current version (1.6.4.104) and if i saw that´s the same in this i thought that i post here.
But how you say, the dev Team knows it.
And no, in an exported File there´s no line vislible.

Thank you.


Have a nice day.
Ich wünsche einen schönen Tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

two issues.

One is simple, have an open document and try  to drag and drop a broken (not fully downloaded) png file (itwas beeing downloaded as I drag and dropped it, and it was not empty. This crashed the application.

Second is harder to reproduce, but, when I was working I sometimes got very severe GUI delays, I was looking at CPU load and it did not increase while my mouse and actions in general were sluggish at best. Click did not respond, mouse went into a crawl etc. This lasted fora minute or two, esp when working on a multilayered document. Then it went away.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, TEcHNOpls said:

Hi,

two issues.

One is simple, have an open document and try  to drag and drop a broken (not fully downloaded) png file (itwas beeing downloaded as I drag and dropped it, and it was not empty. This crashed the application.

Second is harder to reproduce, but, when I was working I sometimes got very severe GUI delays, I was looking at CPU load and it did not increase while my mouse and actions in general were sluggish at best. Click did not respond, mouse went into a crawl etc. This lasted fora minute or two, esp when working on a multilayered document. Then it went away.

I have seen the second one although not for the length you describe, usually for about 10 seconds or so here and for no apparent reason (only a couple of layers and none or only one or two live filters etc). It has been in there for a while and is a bit worse in this beta. It is seldom and random


Affinity Designer 1.7.1.404 & beta 1.7.2.464  Affinity Photo 1.7.1.404 beta  1.7.2.464 Affinity Publisher 1.7.0.422 beta  1.7.2.458

Windows 10 Pro 64-bit 1709

CPU Intel Core i7 4770 @ 3.40GHz Haswell 22nm Technology

RAM 32.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 798 MHz (11-11-11-28)

Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-D3H (SOCKET 0)

Graphics Intel HD Graphics 4600 (Gigabyte)

yoda.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/14/2018 at 2:21 PM, Mark Ingram said:

Fixed Pen point being placed when panning with spacebar 

This!

Looking forward to the final release :) I think this also happens when polyline selection is active, can You look into that?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you're working on two screens and you're active on another app on the other display, hitting space (to scroll) does not work.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inconsistent of Mask Layer after resizing of document:

- create an empty layer, fill it with any colour
- create second layer with duplicating the first layer, invert the colour of second layer

291670943_Screenshot2018-07-3000_10_33.thumb.png.373c8f1fa3c4f221915631b5cc8708bc.png

 

- add mask layer to second layer

- create a mask with brush tool

- go to Document, resize document… (or Ctrl + Alt + I)

- change the DPI value

1162518540_Screenshot2018-07-3000_11_27.thumb.png.b732bf0a2b09469c7c634e35e4ace9d1.png

 

- undo one step (Ctrl + Z)

- redo one step (Ctrl + Y)

- note the change in the mask size

1151163294_Screenshot2018-07-3000_12_36.thumb.png.53b12b02068d1873fd21da150ad4976c.png

 

- undo and redo a few more times to see the changes of the mask

I guess the program might be messing up the resize document (Ctrl + Alt + I) with resize canvas (Ctrl + Alt + C) during undo or redo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×