Jump to content

Affinity Photo Customer Beta - 1.6.5.112


Recommended Posts

  • Moderators

Click here to download the latest beta

 

Status: Customer Beta
Purpose: Stability
Requirements: A valid product key (for Affinity Store purchases), or an installation of the full retail version from the Microsoft Store

As this is a beta it is considered to be not suitable for production use. This means that you should not attempt to use it for commercial purposes or for any other activity that you may be adversely affected by the application failing, including the total loss of any documents. 

We hope you enjoy the latest build, and as always, if you've got any problems, please don't hesitate to post here and we'll get back to you as soon as we can. Thanks once again for your continued feedback.

If you have a general question about the software, please head over to the Questions Forum, or if you have any suggestions, please head over to the Feature Requests forum.

Fixes

  • Fixed Space bar panning with the paintbrush tool placing nozzles

  • Fixed crash when selecting Perspective Tool after using Mesh Warp Tool

  • Added Dial support for Shadows / Highlights adjustment 

  • Added Dial support for Shapes 

  • Fixed Dial Select tool not defaulting correctly

  • Fixed tool handle selection with touch input 

  • Fixed Lighting tool for Surface pens that don't support angle and tilt 

  • Fixed SVG export to avoid exporting spurious groups

  • Fixed pressing escape key on font size context toolbar editor not returning focus

  • Added option to prefer metafile over raster with per-application default (defaulted to off)

  • Fixed main window closing on second monitor not appearing at next start

  • Fixed Adjustments panel starting below the visible window 

  • Fixed Transform panel fields losing focus when using arrow and shift+arrow keys to increment/decrement values

  • Fixed intermittent crash when using the Pen Tool 

  • Fixed drag dropping a PNG file into the document locks the file

  • Fixed Live Diffuse Glow filter opacity slider stuck at 100%

  • Fixes included in the 1.6.5.109 customer beta 

Link to post
Share on other sites

A minor suggestion for the installer/updater: I already had beta 1.6.5.109 installed. When I ran the installer for 1.6.5.112 I got a message

image.png.6b778d08e27181c9a2bee9daa2b1cdbd.png

It would be nice (less confusing) if it included the build number (112) as I already had 1.6.5 installed. Thanks. (This applies to Designer, too.)

-- Walt

Windows 10 Home, version 20H2 (19042.685),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop (2021-04-06):  32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz
, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU
Affinity Photo 1.9.2.1035 and 1.9.4.1065 Beta   / Affinity Designer 1.9.2.1035 and 1.9.4.1065 Beta  / Affinity Publisher 1.9.2.1035 and 1.9.2.1024 Beta

Link to post
Share on other sites
  • Moderators
2 hours ago, DirkieS said:

I just downloaded the new beta but when opening it, I do not see the EXIF data info – not in the Develop persona (Nikon D 800) nor in the Photo persona.

I opened the “normal” AP and there I see the info.

There will be something wrong with the ExifTool in the new install. We will need to investigate this. Are the full version and the beta both installed on the same PC? What is your OS please?

Patrick Connor
Serif Europe Ltd

There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility lies in being superior to your previous self."  W. L. Sheldon

 

Link to post
Share on other sites

Hello everybody,
thanks for the new beta.
No problems detected until now:)

Cheers

Affinity Photo 1.9.2.1035:   Affinity Photo-Beta 1.9.4.1065:   Affinity Designer 1.9.2.1035:  Affinity Designer-Beta 1.9.4.1065:

Affinity Publisher 1.9.2.1035:  Affinity Publisher-Beta 1.9.2.1024:    

Windows 10 Pro  (Version  20H2 Build 19042.985)

 

Link to post
Share on other sites

Thank you for the new Beta.

I'm still having problems with crashing as soon I start working with my Wacom Bamboo CTH-460 on Windows 10. Sometimes I can work for hours without crashing and sometimes it's immediately after I start to work.

I attached the Crash Report, which disappears shortly after it's logged, so I had to quickly copy it to desktop. I don't know if this is normal.

d4f6b3c0-a21a-4121-a692-209ab227c00b.dmp

Link to post
Share on other sites
57 minutes ago, Kresimir Pernek said:

Thank you for the new Beta.

I'm still having problems with crashing as soon I start working with my Wacom Bamboo CTH-460 on Windows 10. Sometimes I can work for hours without crashing and sometimes it's immediately after I start to work.

I attached the Crash Report, which disappears shortly after it's logged, so I had to quickly copy it to desktop. I don't know if this is normal.

d4f6b3c0-a21a-4121-a692-209ab227c00b.dmp

Kresimir, I have the same Wacom, works fine on win10 and win7 for beta and live. Cheers Paul

Link to post
Share on other sites
  • Moderators
1 hour ago, Kresimir Pernek said:

Thank you for the new Beta.

I'm still having problems with crashing as soon I start working with my Wacom Bamboo CTH-460 on Windows 10. Sometimes I can work for hours without crashing and sometimes it's immediately after I start to work.

I attached the Crash Report, which disappears shortly after it's logged, so I had to quickly copy it to desktop. I don't know if this is normal.

d4f6b3c0-a21a-4121-a692-209ab227c00b.dmp

 

Hi, thanks for the crash report - I've taken a look at it, and whilst I can see where it's crashing, I can't tell *why* it's crashing. As such, we could do with trying to reproduce the problem. Is it always on one document? Or all documents? Does it happen if you use a mouse? 

Link to post
Share on other sites

Hi guys,

 

I have a file where I have grouped layers in different ways, these seem to look the same before and after I grouped them into one.

BUT, when I use "merge visible" the resizing/scaling behaves differently, so much that I only released they look the same when I zoomed to 100%, otherwise, when exporting or zooming out, it looks as if some layers are not working.

 

This is how it looks when using grouped layers, at 16.7%.

image.png.074c748e3d8ee4129c23b655261600ef.png

 

This is the same view, but with merged visible layer.

image.png.880c6175ad80112c3be0d3fd073ad8a6.png

 

Same result is when I export (jpg, bilinear resize).

"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Kresimir Pernek said:

Some additional info.

It seems it mostly happens when I pan and zoom with my Wacom pen. I am using my pen lower button set to Space shortcut. I have the newest drivers for that model and I don't have any of the conflicting software you warned about in the other thread.

e4802030-0dc4-42b9-956d-872e5b28c1c2.dmp

Photo_CrashReport_2006.jpg

Hi Kresimir,

I have the same Wacom, with pen up down switch set to [ and ]  and no issues.

Perhaps try that within the configuration preferences?

Cheers, Paul

Link to post
Share on other sites

I have a Bamboo CTH-470/S and I never had any problem with it. Panning and zooming and changing brush size works very well.

-- Window 10 - 32 gb - Intel I7 - 8700 - NVIDIA GeForce GTX 1060
-- iPad 2020 - 12,9 - 256 gb - Apple Pencil 2 -- iPad 6th gen 128 gb - Apple Pencil 1

Link to post
Share on other sites

Also, there are differences between the performance of the brush when moving (without touch and action) with the stylus / mouse. Mouse everything happens instantly / with a pen with a large delay, time-lapse (with a large diameter of the brush).
It would still be worthwhile to have a limit for live view of the brush (if the rendering time is <= 0.5 seconds or processor load = 100% then disable the live brush.) The presence of the preview of the brush becomes meaningless when the brush is drawn with a delay of 3-5 and sometimes 10 seconds. changing the diameter of the brush, depending on the performance of the computer, an individual (possibly adjustable) threshold must be set, in which priority is given to performance and the live view is turned off.

__________________

Windows 10 64-bit,

AMD Ryzen 5 3600 + Nvidia 1660 Super + Nvidia Studio driver + 32 Gb RAM.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.