Jump to content

Masks do not work! URGENT - HIGHEST PRIORITY


Recommended Posts

23 hours ago, Wosven said:

Sometimes it's easier to provide a sample file to help understand, when screenshots don't help. We're not pro or anti, we just want to help, and it's not always easy :)

 

I made a test file. I opened it in version 1.7.1 and 1.7.2 and as you can see, the result is different. I share a link to the file. Is this a bug? Is it the new way of interpreting masks?

LINK

https://drive.google.com/file/d/1zj9dKxKma_02xeRkDW_0vN36iqeNON-m/view?usp=sharing

172.thumb.JPG.257627536dde4339a087811e102e3bef.JPG171.thumb.JPG.ea6db386e815303294f192486ea8c4a2.JPG

Link to comment
Share on other sites

I am also experiencing this bug since updating from 1.7.1 to 1.7.2

For the configuration in my screenshot;

Old (1.7.1):

Lens filter and Exposure adjustments are applied to all layers below the group where the mask is white

New (1.7.2):

Black section of the mask clips all layers below the group. Lens Filter and Exposure adjustments are still applied to the remainder of the image

 

 

affinity 1.7.1.404.PNG

Link to comment
Share on other sites

Can confirm, this happens even when there are no adjustment layers present, mask is behaving like a general mask.
image.thumb.png.ae33ca0c2ab50b21e0e22c01ad7b405f.png

Also, if you create some adjustment layers, then group them, then mask the group, then create some positive zones in the mask; you will get the behaviour mentioned above. But if you create a pixel layer (even an empty one) and put it at the bottom of the adjustments group; the adjustments will stop working. Here is a video demonstrating it.

Link to comment
Share on other sites

Just checked 1.7.2 update on MacOS - this bug also here... :( 

Looks like (for me) latest fixes for rendering filters inside groups was overdone in some directions... And crushed old behaviour. But proper rendering of filters inside groups very important thing too, so hoping both functionalities - masks on groups without pixel data and proper rendering of grouped filters - will be preserved.

Anyway, i can imagine inner complexity of AP... Definitely not an easy task to keep all working at the same time. But that`s what make AP so useful.
Keep up good work! will wait for fixed beta for now :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

It's fixed in the Windows 1.7.3 beta - released this week

But the 1.7.3 MAC beta has not been released as yet

Due to the fact that Boris Johnson is now was our Prime Minister, punctuation, spelling and grammar will never be worried about ever again.  We now have far bigger problems to be worried about.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
51 minutes ago, Newoldschool said:

Hello, so? there is any fix about this? 😪

From the information above it was fixed in 1.7.3.

If you're having a problem you should probably post a new topic and describe your problem in detail.

-- Walt

   Desktop: new:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090  (old: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970 )
   Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
    Affinity Photo 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1342 Beta   / Affinity Designer 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1342 Beta  / Affinity Publisher 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1282 Beta
 iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 15.4.1, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

  Affinity Photo 1.10.5 (.280) and 1.10.2 (.266) Beta / Affinity Designer 1.10.5 (.21) and 1.10.3 (.19) Beta 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.