Jump to content
dke

HSL doesn't work in beta 1.7.0.284

Recommended Posts

Beta 1.7.0.284 freezes when I open an image and try to use HSL. My system is Windows 7 Home Premium 64 bit.

Regards, dke

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine is working but I am on Windows 10 x64


Affinity Designer 1.7.0.367 & beta 1.7.0.390 Affinity Photo 1.7.0.367 beta  1.7.0.390 Affinity Publisher 1.7.0.399

Windows 10 Pro 64-bit 1709

CPU Intel Core i7 4770 @ 3.40GHz Haswell 22nm Technology

RAM 32.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 798 MHz (11-11-11-28)

Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-D3H (SOCKET 0)

Graphics Intel HD Graphics 4600 (Gigabyte)

yoda.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Rick G said:

Mine is working but I am on Windows 10 x64

confirmed

 


Affinity Photo  1.7.1.404 

Windows 10 Home v 1809 (build 17763.437) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Rick G said:

Mine is working but I am on Windows 10 x64 

I can confirm this.


Affinity Photo 1.7.1.404 :   Affinity Photo-Beta  1.7.1.404 :    Affinity Designer 1.7.1.404:  Affinity Designer-Beta 1.7.1.404:

Affinity Publisher-Beta 1.7.1.399:   Affinity Publisher 1.7.1.404:    Windows 10 Pro  (Version  1809 Build 17763.557)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi dke,

It is working for me too on Windows 10 x64. I'm just waiting to get access to a Windows 7 machine/VM.

It might be image specific so would you mind trying some different images from different cameras (if possible) and maybe attach the image you tried.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I tried different images (jpg and tiff) from different cameras and softwares. The problem is not image specific. As soon as I try to use HSL beta 1.7.0.284 freezes and doesn't respond. Even when I develop a raw image in beta 1.7.0.284 and click on HSL afterwards AP freezes. 

 

Edited by dke
additional information

Share this post


Link to post
Share on other sites

We've just tried this on Windows 7 using the sample images and cannot reproduce it. 

Did this happen in a previous version of the beta or do you think this is a new issue to build 284? 

Would you be able to create a dump file and upload it to this private Dropbox folder?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 Uninstalling and new installing of beta 1.7.0. 284 didn't solve the problem.

I have uploaded a dump.

The betas 1.7.0.256 and 1.7.0.258 didn't work with files from my D7200. So I don't know wether 

the HSL problem is new in beta *.284.  Beta *.251 worked for me (HSL included). 

Regards, dke

Edited by dke
additional information

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've had the same. Load image. HSL. Freeze, crash.

Win10, latest update. Beta 258.

I've tried repeating (it repeats), rebooting the PC and using different images. Same effect. Other adjustments work ok.

Yet I've got 258 on my Microsoft Surface and it works fine!


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

21 minutes ago, Patrick Connor said:

Is this an HSL effect applied from scratch, or loading a document that already had one applied and adjusting it (or both)?

From scratch. Load jpg (I've tried several). Apply HSL. Adjustment box doesn't even come up. Freeze then crash the moment you click HSL.


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... I also just tried doing a reinstall (checking 'Repair'). Same effect.


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here's a video of it happening:

 


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could the people who are having this problem please tell me how many screens they have attached to the PC, and what DPI they are running. Thanks


Patrick Connor

Serif (Europe) Ltd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Two screens. Top screen is Philips 40" 4k, 3840 x 2160. Bottom screen is Benq 18122 21" 1920 x 1080.

Aha. Tried it on top screen and HSL works ok. Tried it on bottom screen. HSL adjustment box appears on top window. Dragging it down to bottom window and crash happens just as I'm dragging it in!


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Where would I find DPI, @Patrick Connor? No indication in display adaptor properties as below. Can you calculate from screen size and resolution as previous message? (Note: Philips display has 'Scale and Layout' at 150%, while Benq is at 100%.

image.thumb.png.0702be958719cc4931564b8cdb82ec5f.png


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, Patrick Connor said:

Could the people who are having this problem please tell me how many screens they have attached to the PC, and what DPI they are running. Thanks

Congrats Patrick. It seems that you have found the reason for the problems.

When I set DPI to the standard setting of 100% HSL is working.

I need a higher setting for my old eyes. If Windows allows me a setting of 120% then Affinity Photo should of course do that too.

Regards, dke

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, dke said:

Thanks, dke. This indicates that I've posted enough info for the Affinity folks to calculate the DPI as described.

The 'Scale and Layout' percentage control seems to be used to control layout and text, to help programmers scale boxes and text to usable and readable sizes, though quite rightly they do not change screen resolution, allowing images to take advantage of the underlying screen resolution. I guess it doesn't help that the Scale and Layout info is a bit vague where says 'text, apps and other items', without indicating what those 'other items' might be or what might be done.


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows 10 - AP 1.7.0.284  two screens, laptop asus and second 24" monitor BENQ  with AP on it
Bij tikken op de HSL-laag in aanpassingen, wordt het programma gesloten. Ik kan alleen het beeld recupereren door 'het bestand opnieuw vast te houden'.


A nice picture doesn't have to be a 'technical good' one, but 'different' from all other ones.

Mother earth is a source of life, not a resource.

www.pixeldude.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×