Jump to content
AdamW

Affinity Publisher Public Beta - 1.7.0.238

Recommended Posts

Status: Public Beta
Purpose: Stability and General Testing
Requirements: 64 Bit Win 7 SP1 / Win 8 / Win 10 

Hi,

We are pleased to announce Affinity Publisher build 238 is now available as a manual download from the link above and on auto-update. 

As this is a beta it is considered to be not suitable for production use. This means that you should not attempt to use it for commercial purposes or for any other activity where you may be adversely affected by the application failing, including the total loss of any documents. 

We hope you enjoy the product, and as always, if you've got any problems installing or running up, please don't hesitate to post in this thread.

Any problems actually using this version please make a new topic in this forum and we'll get back to you as soon as we can. Please feel free to leave general suggestions and comments in the Discussion Forum

Many thanks for your continued feedback.

---

Multi-language UI

We now have localised text for all of the languages we intend to support at release, and the Preferences UI to switch language has been enabled.

However, we are aware of quite a large number of issues currently with UI layout and missing translation text. If you wish to log an issue on the forum that you think is purely a translation issue (i.e. UI layout, text truncation, missing translation, incorrect translation) we would be grateful if you could make a post in this specific thread.

---

Hyperlinks

We have our first pass at support for Hyperlinks. You can place Hyperlinks on text or other items in your document and create anchors for them to target. You can also create hyperlinks to document pages or internet URLs etc. These hyperlinks will export to PDF, though be aware not all varieties of PDF support interactive features. This feature is mainly driven via the Menu, Text > Interactive and the Hyperlinks Panel, View > Studio > Hyperlinks.

Additionally if you create a TOC or Index and request hyperlinks on export the TOC or Index will be furnished with hyperlinks as appropriate.

---

General Fixes

Please note that documents saved in Build 238 will not open in Build 227 or earlier. We suggest you work on a copy if your document is valuable to you.

Main Window, Menus, Panels, Tools
Grouped and ordered blend modes in various places in the UI
(Win) Fixed issue with Noise slider in Layer Effects causing hang
Convert to Picture Frame/Text Frame missing for right-click on any selected shape.
Added button tooltips to Fields panel for clarity
Fix to snap Picture Frame content to frame
Fix for unwanted page change when placing a guide
(Mac) Fix for currently active page not being highlighted correctly in Light Mode
(Win) Fix for poor Glyph Browser selection highlight in Light Mode
(Win) Fix for spot colours losing spot attribute when edited
Grouped tool shortcuts now default to using the Shift key to cycle. Option in preferences to revert to old behaviour.
Fixed possible crash with HSL Adjustments
Fields Author field can now be overridden by supplying default with no documents open
(Win) Fix for TOC / Index separators not accepting preset entries
(Win) Fixed slow resizing of side panels

Pages and Master Pages
Fixed issues moving single pages with facing masters
Select All no longer selects master page content
Fixes for Find and Replace with master text frames
Fixes for TOC and Index issues with master pages
Fixed context menus for master page items on regular pages
Fix for Text Ruler not showing with detached master page text frames
Fix for Auto-flow with master frame content
Fix for Resource Manager not showing resources in detached picture frames
Fix for guides not being inherited when master applied to master

Text and Tables
Fix for Auto-Capitalise being too keen to help
Added a Text Tool context toolbar shortcut to access Text Frame panel
(Win) Fixed List Increase / Decrease Level shortcuts clash
Added 'No Style' to Find and Replace Paragraph Style popup
Fix for Text Styles options not updating based on selection
Fix to expand Text Field contents for copying to clipboard in non-native formats
Fixed Arial Black confusion
(Win) Text Styles - Added optical alignment settings to Text Style Editor
Fix for incorrect Text Wrap in scaled Text Frames
Fix for text selection across spreads with master text frames

Import, Export and Printing
Placing text via File > Place now honours resizing aspect preferences
PDF Export now has the option not to export layers
Fixed to warn when printing if crop marks are requested but don't fit to paper
Fixed source of crash when exporting specific documents to PSD
Updating a placed multi-page pdf now maintains chosen page number if possible
Fix for current page not being selected when using 'Current Page' print range
Fix for Bleeds failing to export to PDF when selecting specific Artboards
Fix for image resources not saving and loading their relative paths properly
Fix for Bleed not set when importing Designer document with Artboards

Setup
(Win) Fixed high DPI setup failure
---

Earlier Release Notes Beta 227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks a lot for this new beta. Installation went without Problems. Thanks for translation and that i can use it now in my Language.
 


Have a nice day.
Ich wünsche einen schönen Tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/8/2019 at 10:32 AM, AdamW said:

View > Studio > Hyperlinks

The "View > Studio > Hyperlinks"  does not set a checkmark by the "Hyperlinks" dropdown selection, nor does it create a tab.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excellent, getting Hyperlinks into the mix, however, I tested the function and the export > PDF did change the character format to  the "Strong Emphasis" as directed but did not create the link. Checked the function on Adobe Reader and on Soda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Lance617 said:

The "View > Studio > Hyperlinks"  does not set a checkmark by the "Hyperlinks" dropdown selection, nor does it create a tab.

You probably need to View > Studio > Reset Studio.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.3.475 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, walt.farrell said:

You probably need to View > Studio > Reset Studio.

Didn't work for me. 

I suppose I'll need to do a full reset.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, MikeW said:

Didn't work for me. 

I suppose I'll need to do a full reset.

Has worked for several other users. If it doesn't, a Ctrl runup with just the first 3 boxes checked will do fine. Doesn't need a full reset.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.3.475 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, walt.farrell said:

You probably need to View > Studio > Reset Studio.

The "Reset Studio" function did not work. Tried to do the " a Ctrl runup with just the first 3 boxes checked will do fine. Doesn't need a full reset,"  ... found the Ctrl key but could not find a "runup" key, or runup function on any of the dropdown menu selections.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

We have a fix pending so that the 'View > Studio > Hyperlinks' type of problem doesn't happen again.

2 hours ago, Lance617 said:

The "Reset Studio" function did not work. Tried to do the " a Ctrl runup with just the first 3 boxes checked will do fine. Doesn't need a full reset,"  ... found the Ctrl key but could not find a "runup" key, or runup function on any of the dropdown menu selections.

I the meantime, please hold <Ctrl> while launching the app to see the "Reset Studio".

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, AdamW said:

Hi,

We have a fix pending so that the 'View > Studio > Hyperlinks' type of problem doesn't happen again.

I the meantime, please hold <Ctrl> while launching the app to see the "Reset Studio".

 

Thanks for the update!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just download and install the last version but the hyperlinks panel isn't it shows on Windows, simply not appear, and after create text hyperlink the PDF not work as link. I hope that your team knowes this. The "Reset Studio" option doesn't work. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Alberto Torres said:

I just download and install the last version but the hyperlinks panel isn't it shows on Windows, simply not appear, ....The "Reset Studio" option doesn't work. Thanks

View > Studio > Reset Studio may work for you, as it has for several other users. If it doesn't, then you should be able to

  1. exit Publisher
  2. press and hold the Ctrl key
  3. click on the Publisher icon to start it
  4. once you get the dialog about clearing things, leave the first 3 items selected, and press Reset (or perhaps it's Clear).
  5. after that the studio should be visible if you use View > Studio > Hyperlinks.

-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.3.476 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.3.475 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, walt.farrell said:

View > Studio > Reset Studio may work for you, as it has for several other users. If it doesn't, then you should be able to

  1. exit Publisher
  2. press and hold the Ctrl key
  3. click on the Publisher icon to start it
  4. once you get the dialog about clearing things, leave the first 3 items selected, and press Reset (or perhaps it's Clear).
  5. after that the studio should be visible if you use View > Studio > Hyperlinks.

Thank you so much walt.farrell, now it works perfectly! See you soon :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

In order to add a hyperlink to the hyperlinks panel, select your hyperlink, click on add hyperlink and you'll see a name appearing in the list (hyperlink1). You can then click on go to target or go to source to either go to the target or go to the source.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×