Jump to content
chwebb1

Unable to Edit in Affinity Photo from Apple Photos

Recommended Posts

Hi,

I am a recent convert from Adobe Photoshop, so please pardon me if I am doing something obviously wrong. 

I am trying to edit a photo that is currently in Apple Photos, and I have tried it both by right clicking on the photo and selecting "Edit With > Affinity Photo", which causes the changes to not be saved back to Apple Photos, and then I read that I should click Edit, click the three dots, and click "Edit with Affinity Photo". I make the changes I want to the photo in Affinity, and then click Command S to save (or Command W to close), and return to Apple Photos. The photo in Apple Photo updates, and I click Save Changes. Afterwards, I get an error saying either "Unable to Save Changes for “Edit in Affinity Photo"" "An error occurred while saving. Please try again later." or an error saying "Unable to edit with “Edit in Affinity Photo”" "An unexpected error occurred.". Would someone please help me figure out what I'm doing wrong here?

Some information on my setup:

2017 iMac 27" 5K, 3.8GHz Quad Core i5, 40 GB RAM, AMD Radeon Pro 580 (8GB), 2 external monitors (NEC MultiSync EA232WMi), macOS Catalina 10.15, Wacom Intuos (Small, Bluetooth, 2018).

Thanks!

Screenshot 2019-10-12 19.12.49.png

Screenshot 2019-10-12 19.13.55.png

Edited by chwebb1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Many are floating down river in the same boat, without oars.  It should work if you double click on Apple Photo, click Edit, Extension, Edit In Affinity Photo.  Works for me until I try to save.  I started Exporting to desire drive folder, which works, without the AP format.


Cecil - North Carolina

iMac Retina 5K, 27”, 2019. 3.6 GHz Intel Core 9, 40 GB Memory DDR4, Radeon Pro 580X 8 GB. iPad Pro 10.5.

Continuous improvement is better than delayed perfection 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello chwebb1 and welcome to the Affinity forums:)
I’m really sorry to have to say this but at the moment it’s not good news I’m afraid.:(

 


macOS 10.14.6  15" Macbook Pro, 2017  |  4 Core i7 3.1GHz CPU  |  Radeon Pro 555 2GB GPU + Integrated Intel HD Graphics 630 1.536GB  |  16GB RAM  |  Wacom Intuos4 M

Share this post


Link to post
Share on other sites

It is good to know I am not the only one having issues, I thought I was probably doing something stupid. :) I suppose I will wait for the next update to Affinity to hopefully resolve this issue.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.