Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Very long loading time for RAW files.


Recommended Posts

46 minutes ago, c_moon said:

I don't have graphic acceleration

Just to be sure: Have you actually looked in Preferences > Performance to make sure?

V2 enables it in some cases where V1 didn't.

-- Walt

Desktop:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 
Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
        Affinity Photo 1.10.6 (.1665) and 2.0..3  and 2.0.3.1670 beta/ Affinity Designer 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta / Affinity Publisher 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta
iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 16.3, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

      Affinity Photo 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Designer 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Publisher 2.0.3

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, walt.farrell said:

Just to be sure: Have you actually looked in Preferences > Performance to make sure?

V2 enables it in some cases where V1 didn't.

Hi Walt.  Yep.  It said I couldn't enable hardware acceleration anyway as I don't have a supported graphics card.   I can't actually change the settings as, in accordance with help, "The setting is inaccessible if Affinity Photo is unable to detect a compatible GPU on your system".  Thanks.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Chris B said:

Quick update - the slow raw loading is due to us applying noise reduction on open as opposed to doing it after the raw has opened. This will be reversed.

Tks Chris, I already noticed it and reported in my previous post, see: 

 

 

but raw loading time is still doubled compared to v1 even with noise reduction set to off in develop assistant. Any ideas?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators
22 minutes ago, Claudio60 said:

but raw loading time is still doubled compared to v1 even with noise reduction set to off in develop assistant. Any ideas?

I think the problem is that it's automatically doing it on load, before it even gets to ask the Assistant if it can. I'll double check, though.

Link to comment
Share on other sites

Done some tests with a RAW File (NEF) 28MB.

In V2   Open GL  WARP    25 sec
           No GL      WARP     14 sec
           No GL      HD530   13 sec

in V1   Open GL  Warp    20 sec   
           No GL      WARP     3 sec
           No GL     HD530    3 sec

System:   Windows 10/64, i5-6600/3.5 GHz, 10 GB Ram usage, M2-16GB RAM

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.