Jump to content
Artsketch

Sorry, but what’s about the blob issue?

Recommended Posts

Sorry, but will the blob issue at the beginning of a stroke with pixel brushes on iPad be ever solved? Especially the ink brushes. I tried to change all parameters but there isn’t any workaround. If this bug remains and further ignored the only option will be a 1 star AppStore rating. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Artsketch,

I'm very sorry to hear you feel this way - this is something our developers are aware of and I'll be sure to bump the report with our development team.

Unfortunately I don't have an update to provide on this issue currently, my apologies.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Dan C,

it is really serious, no customer so far accepted work created exclusively in Affinity Designer and Photo because of the pixel brush blobs.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Artsketch,

Do you have a small sample, I am curious how that looks. I think I know what you are talking about.

When using vector brushes I get annoying hooks, I can sort of workaround those by using a short rope stabilizer. But it doesn't work great.

And just tried it for the pixel brush a short rope stabilizer sort of solves the blobs, I think. BUT drawing gets more 'viscous' (couldn't think of a better word).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Markio said:

Hi @Artsketch,

Do you have a small sample, I am curious how that looks. I think I know what you are talking about.

When using vector brushes I get annoying hooks, I can sort of workaround those by using a short rope stabilizer. But it doesn't work great.

And just tried it for the pixel brush a short rope stabilizer sort of solves the blobs, I think. BUT drawing gets more 'viscous' (couldn't think of a better word).

 

 

197C4341-FF6F-499C-B634-888626EE9A01.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Artsketch said:

 

197C4341-FF6F-499C-B634-888626EE9A01.png

When I tested this my line is perfect...

If this occur, and you are using Apple Pencil with dynamics, I think the problem is more related to Apple internal software for the Pencil then Affinity Photo itself...

When your Pencil landing in the surface it get recorded a higher pressure then the acual line (if your blobs are at the beginning?)...

I can simulate this (start-blobs), but I never gotten any blobs at the end of the line when tested Ink brushes...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, AffinityMakesMeSmile said:

If this occur, and you are using Apple Pencil with dynamics, I think the problem is more related to Apple internal software for the Pencil then Affinity Photo itself...

Sure this occurs with all brushes using Apple Pencil pressure sensitivity. Other apps on iPad using Apple Pencil pressure sensitivity like Photoshop, Fresco, Sketch, Concepts, Procreate, Sketch Book, Artstudio Pro, Art Set don’t have this blob issue. So it isn’t Apples fault.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Artsketch said:

Sure this occurs with all brushes using Apple Pencil pressure sensitivity. Other apps on iPad using Apple Pencil pressure sensitivity like Photoshop, Fresco, Sketch, Concepts, Procreate, Sketch Book, Artstudio Pro, Art Set don’t have this blob issue. So it isn’t Apples fault.

I’ve seen mentions of this loads of time in these forums but am I the only person who has never seen this behaviour with Apple Pencil in Photo or Designer. I have first generation on first generation 9.7” iPad Pro. Is there a specific brush you have to use to get this error?


Affinity Photo 1.8, Designer 1.8, Publisher 1.8 on MACOS Catalina and Windows 10.
Affinity Photo 1.8, Designer 1.8 on iPad Pro 9.7" iPadOS 14 beta.

https://www.facebook.com/groups/affinityforipad/

https://www.facebook.com/groups/AffinityPhoto/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, Paul Mudditt said:

I’ve seen mentions of this loads of time in these forums but am I the only person who has never seen this behaviour with Apple Pencil in Photo or Designer. I have first generation on first generation 9.7” iPad Pro. Is there a specific brush you have to use to get this error?

I’m using the iPad Pro 2018 12.9“. It occurs on all pressure variable pixel brushes. Some brushes on the picture are from the '"inks“ brushes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Artsketch said:

I’m using the iPad Pro 2018 12.9“. It occurs on all pressure variable pixel brushes. Some brushes on the picture are from the '"inks“ brushes.

The only way I can do anything like that is if I loosen off the tip of the pencil, once I tighten it up it does not happen no matter what I do on my iPad, I wonder if other iPad’s have this problem.


Affinity Photo 1.8, Designer 1.8, Publisher 1.8 on MACOS Catalina and Windows 10.
Affinity Photo 1.8, Designer 1.8 on iPad Pro 9.7" iPadOS 14 beta.

https://www.facebook.com/groups/affinityforipad/

https://www.facebook.com/groups/AffinityPhoto/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,
I can confirm that this serious Pressure Blob Bug problem only happen on iPads IOS and exists in both Affinity Photo & Affinity Designer.

I attached a small video, which show how annoying it is and makes impossible to make clean dynamic lines.
Brush Blob problem is not so obvious if you only paint or not use large scale brush size dynamics.

I think that this same Pressure Blob problems is already squashed in Desktops versions of Affinity Products, but not IOS yet.

BTW. There is a still canvas rotation problem when using flat shaped brush tip - Flat brush tip follows canvas rotation :(
This makes canvas rotation useless when using anything other than perfectly round brushes. 
https://forum.affinity.serif.com/index.php?/topic/92429-canvas-rotation-and-brush-nozzle-rotation-with-dynamics-angle-tilt-control-bug/
Reported this along long.. time ago. 

I really hope that these bugs get solved because these affects greatly to drawing experience.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow, I can hear a scraping noise on your video, hope your not using a screen protector?


Affinity Photo 1.8, Designer 1.8, Publisher 1.8 on MACOS Catalina and Windows 10.
Affinity Photo 1.8, Designer 1.8 on iPad Pro 9.7" iPadOS 14 beta.

https://www.facebook.com/groups/affinityforipad/

https://www.facebook.com/groups/AffinityPhoto/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Paul Mudditt said:

The only way I can do anything like that is if I loosen off the tip of the pencil, once I tighten it up it does not happen no matter what I do on my iPad, I wonder if other iPad’s have this problem.

I already tried an iPad Pro 2020 and a second Pencil 2, iPad OS 13.6 and 14 Beta 3 without screen protector. No difference. On imported Photoshop brushes the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Paul Mudditt said:

I’ve seen mentions of this loads of time in these forums but am I the only person who has never seen this behaviour with Apple Pencil in Photo or Designer. I have first generation on first generation 9.7” iPad Pro. Is there a specific brush you have to use to get this error?

You are not alone... My iPad Pro 12.9” 2020 edition and iPad Pro 10.5” 2017 doesn’t have this behavior...

Both are on iPad OS14 beta 3 - two different Apple Pencils (gen 1+2)... Both on Affinity Photo 1.84.185 beta...

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Artsketch said:

I already tried an iPad Pro 2020 and a second Pencil 2, iPad OS 13.6 and 14 Beta 3 without screen protector. No difference. On imported Photoshop brushes the same.

But, have you installed and tested latest beta?

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, AffinityMakesMeSmile said:

You are not alone... My iPad Pro 12.9” 2020 edition and iPad Pro 10.5” 2017 doesn’t have this behavior...

Both are on iPad OS14 beta 3 - two different Apple Pencils (gen 1+2)... Both on Affinity Photo 1.84.185 beta...

Then draw some strokes with these brushes and post an image here please 

E305BD17-C2C6-434F-BC78-78B0E0748023.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, AffinityMakesMeSmile said:

Intresting...

@DM1 is one of the most trusted sources here on this forum, so, what’s the differences between my & Paul Muddits iPads?

I make an video too later this day showing something else...

Here it is, the video showing no blobs...

iPad Pro 12.9” 2020 edition, iPadOS 14 beta 3, Affinity Photo beta 1.84.185...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, AffinityMakesMeSmile said:

@Luovatone @Paul Mudditt @DM1 @Artsketch - What do think about the above video?

Should be intresting to know what’s the differences between my setup and all you having this ”blob” issue when painting with pixel brushes into Affinity Photo/Designer on iPad?

Any suggestions?

How is your global pressure curve? Your brush strokes don’t have much width variation at all. Try more pressure variation with higher brush width or zoom to make details visible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, here is another video clip about the Affinity's Brush engine Pressure Blob problem. (very slow video, sorry)
There is also Clip Studio Paint demo with very same pressure dynamic profile.

@AffinityMakesMeSmile - Please try to use more pressure dynamics with brushes and more global brush size.
Because with some settings this problem is not so obvious, but it is still there hiding.

I have tested this with latest Affinity Designer and Affinity Photo 1.8.3 with iPad Air 3, iPad mini 5, iPad Pro 12.9" (1st gen), iPad 2018 (6th gen) and all behave same.

Thanks, and hopely this get fixed.... ..... soon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.