Jump to content
You must now use your email address to sign in [click for more info] ×

Option + Drag not working in 1732 to begin lasso node selection


Recommended Posts

FWIW, it's working for me in Monterey...

Affinity Designer 2.3.1.2217 | Affinity Photo 2.3.1.2217 | Affinity Publisher 2.3.1.2217
Affinity Designer Beta 2.4.0.2294 | Affinity Photo Beta 2.4.0.2294 | Affinity Publisher Beta 2.4.0.2294

Affinity Designer 1.7.3 | Affinity Photo 1.7.3 | Affinity Publisher 1.10.8
MacBook Pro 16GB, macOS Monterey 12.6.8

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, MikeTO said:

It's working fine for me on Ventura, same as 2.0.4

Have you actually tried selecting and moving nodes using alt-drag? On my computer it displays the lasso on screen, but it doesn't select anything.

Link to comment
Share on other sites

Working fine here on Mac OS 11.7 with the latest betas (from today).

Mac Pro (Late 2013) Mac OS 12.7.2 
Affinity Designer 2.3.1 | Affinity Photo 2.3.1 | Affinity Publisher 2.3.1 | Beta versions as they appear.

I have never mastered color management, period, so I cannot help with that.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, tudor said:

@Old Bruce could you open the attached file in the latest beta and try selecting some nodes with the lasso? Please let me know if it works correctly or not.

It's weird: on some files it works, on others it doesn't.

I see the problem with your test file. It's not the shape, it's the position of the shape on the page so if you move the shapes to another position you'll get different results. I'm going to do some more testing.

Download a free manual for Publisher 2.3 from this forum - expanded 260-page PDF

Affinity 2.3.1 for macOS Sonoma 14.3, MacBook Pro 14" (M1 Pro)

 

Link to comment
Share on other sites

Ah, it seems to be using the object's original coordinates when option-dragging to select notes. Start option-dragging around the nodes of any of the three copies of this simple path and they won't select until you drag over the nodes of the line in the upper left corner.

test.afdesign

Download a free manual for Publisher 2.3 from this forum - expanded 260-page PDF

Affinity 2.3.1 for macOS Sonoma 14.3, MacBook Pro 14" (M1 Pro)

 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Jocelyn said:

Is the object you are trying to lasso select a duplicate of another shape? If so, you may be experiencing this same bug I found in 1730 (still present in 1732 for me).

You're right, it's the same issue. But note that it's not duplicated shapes, it's moved shapes. Draw a path with two nodes, move it, and then trie to option+drag select the nodes. You need to drag around where the nodes originally were.

Download a free manual for Publisher 2.3 from this forum - expanded 260-page PDF

Affinity 2.3.1 for macOS Sonoma 14.3, MacBook Pro 14" (M1 Pro)

 

Link to comment
Share on other sites

This has been driving me nuts off and on for a while, first noticing that I couldn't lasso shapes in certain documents in 2.0.4 through to latest beta

Good to see it's been highlighted so hopefully get a fix soon 

Daz1.png

Mac Pro Cheese-grater (Early 2009) 2.93 GHz 6-Core Intel Xeon 48 GB 1333 MHz DDR3 ECC Ram, Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GB GDDR5, Ugee 19" Graphics Tablet Monitor Triple boot via OCLP 1.2.1 - Mac OS Monterey 12.7.1, Sonoma 14.1.1 and Mojave 10.14.6

Affinity Publisher, Designer and Photo 1.10.5 - 2.2.1

www.bingercreative.co.uk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, MikeTO said:

You're right, it's the same issue. But note that it's not duplicated shapes, it's moved shapes. Draw a path with two nodes, move it, and then trie to option+drag select the nodes. You need to drag around where the nodes originally were.

Exactly, if you create a shape (i've used add to make a shape with a rectangle and some elipses) and try to select it with opt + drag it work just fine, but if you next move that shape and try to opt + drag it doesn't work.

Link to comment
Share on other sites

This gets my vote for ultra weird bug.

Moved or scaled will mess things up. A Boolean Add will fix them, but that isn't always possible.

Mac Pro (Late 2013) Mac OS 12.7.2 
Affinity Designer 2.3.1 | Affinity Photo 2.3.1 | Affinity Publisher 2.3.1 | Beta versions as they appear.

I have never mastered color management, period, so I cannot help with that.

Link to comment
Share on other sites

2.1.0.1736 just to say it's not fixed yet 🙂

Daz1.png

Mac Pro Cheese-grater (Early 2009) 2.93 GHz 6-Core Intel Xeon 48 GB 1333 MHz DDR3 ECC Ram, Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GB GDDR5, Ugee 19" Graphics Tablet Monitor Triple boot via OCLP 1.2.1 - Mac OS Monterey 12.7.1, Sonoma 14.1.1 and Mojave 10.14.6

Affinity Publisher, Designer and Photo 1.10.5 - 2.2.1

www.bingercreative.co.uk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2.1.0.1742 just to say it's not fixed yet 🙂

Daz1.png

Mac Pro Cheese-grater (Early 2009) 2.93 GHz 6-Core Intel Xeon 48 GB 1333 MHz DDR3 ECC Ram, Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GB GDDR5, Ugee 19" Graphics Tablet Monitor Triple boot via OCLP 1.2.1 - Mac OS Monterey 12.7.1, Sonoma 14.1.1 and Mojave 10.14.6

Affinity Publisher, Designer and Photo 1.10.5 - 2.2.1

www.bingercreative.co.uk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

YIPPEEEEEEE! this is now fixed in 2.1.0.1769 although I can't appear to find anything regarding Vector node lasso in the 2.1.0.1769 bug fix list

Daz1.png

Mac Pro Cheese-grater (Early 2009) 2.93 GHz 6-Core Intel Xeon 48 GB 1333 MHz DDR3 ECC Ram, Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GB GDDR5, Ugee 19" Graphics Tablet Monitor Triple boot via OCLP 1.2.1 - Mac OS Monterey 12.7.1, Sonoma 14.1.1 and Mojave 10.14.6

Affinity Publisher, Designer and Photo 1.10.5 - 2.2.1

www.bingercreative.co.uk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Staff

The issue "Lasso node selection fails on duplicated shapes" (REF: AFD-6510) has been fixed by the developers in internal build "2.1.0.1769".
This fix should soon be available as a customer beta and is planned for inclusion in the next customer release.
Customer beta builds are announced here and you can participate by following these instructions.
If you still experience this problem once you are using that build version (or later) please reply to this thread including @Serif Info Bot to notify us.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.