Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Paintbrush on Mask -- Not 100% Black (AD)


Recommended Posts

Hi there,

 

I'm getting stuck with masking and the paintbrush tool (in Affinity Designer)...

 

- Pixel Persona

- Have a photo I want to mask

- When I select a part of the photo with any of the selection tools and create a mask from that selection, things are fine. I get a proper black and white mask layer. 

- Now I want to REFINE my mask, by selecting the mask layer, selecting the brush tool, setting the brush color to BLACK and then painting black inside the mask over parts I want to hide. 

 

The problem is...

 

I can never make the brush tool to paint in COMPLETELY BLACK color! The color setting in the color panel is set to completely black (#000000), but the actually painted color on the mask is always dark gray. Never completely black. Thus there are always semi-transparent parts of the image visible. I can never mask them completely. 

 

Any ideas how I can make the brush color to be 100% black?

 

Thanks!

 

Link to comment
Share on other sites

Thanks.

 

Yes, all is set to 100%. Forgot to mention that.

 

Here's what's happening: When painting with the same brush on a white pixel layer it's all 100% black. Then, without changing anything, just selecting the image mask layer and painting on it, the brush color becomes dark gray!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hello Mets,
I had the same problem as you did.
although the black color was set to 100%, the actually painted color on the mask was always a dark beige.
I had previously painted with the gradient tool and changed their settings. Whatever, I did not have any 100% black brushes anymore.
Then I uninstalled Affinity Photo and delete all directories the Affinity uses. AP reinstalled and since then no more problems.:):)
Disadvantage of a new installation is, all user settings, macros, brushes etc get lost,  respectively need to be redone.

Or try first what MEB has written.

Best Regards
Gnobelix

Affinity Photo 2.0.3:        Affinity Photo 1.10.6: 

Affinity Designer 2.0.3:   Affinity Designer 1.10.6:

Affinity Publisher 2.0.3:  Affinity Publisher .1.10.6:    

Windows 10 Pro  (Version 22H2 Build 19045.2486)

 

Link to comment
Share on other sites

Painting on a mask layer using CMYK set to CMY=0 K=100 leaves a residual image that has been erased

 

5a6650414544a_ScreenShot2018-01-22at20_57_25.png.03fbadec213ab9362341e6e5482018ea.png

iMac 27" Late 2019 Fully Loaded and running Monterey 12.6.1, iMac 27" Late 2013 running Catalina 10.15.7 - Affinity Designer, Photo & Publisher V1 & V2, Adobe, Inkscape, Blender, C4D, Sketchup + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - Feedback - FAQ - most asked questions

Link to comment
Share on other sites

Using these settings for CMYK makes a clean erase.

5a66512df25d6_ScreenShot2018-01-22at21_00_39.png.5e5e75f825f794d182846bc64b2a8057.png

iMac 27" Late 2019 Fully Loaded and running Monterey 12.6.1, iMac 27" Late 2013 running Catalina 10.15.7 - Affinity Designer, Photo & Publisher V1 & V2, Adobe, Inkscape, Blender, C4D, Sketchup + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - Feedback - FAQ - most asked questions

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.