Jump to content
Bussty

Refine preview quite a bit different from mask?

Recommended Posts

I have been looking at ways to effectively mask things like trees and then adjust the background so you can increase contrast, gamma etc in the sky without affecting the foreground. I have tried Remask from Topaz which is pretty good but thought I would try Affinity which is my core image editor.

MY METHOD

  • Using the selection brush I make a loose selection of the sky around the trees 
  • I then invert the selection
  • I then hit Refine
  • Using the Matt brushes and foreground and background modes I then tidy up the selection so only the tree is selected 
  • Using a black background in the Refine tool the trees look pretty good (see attached) In fact a better result than I can achieve using Topaz Remask and faster.

 

MY PROBLEM

So now I have the really good selection I need to transfer that into my final image so I...

  • Hit apply
  • Now I have a selection of just the trees
  • To test how good this is and recreate the result of using the black background in the Refine tool I convert the selection to a mask. In my mind this shoud duplicate the effect of the selection including transparency
  • Then I load a pure black pixel layer beneath the masked layer
  • The result is attached

As you can see the selection as a mask appears quite a bit different from the refine preview window with lots of bleed coming through. Am I doing something wrong? Am I wrong to expect the mask to replicate the preview window in Refine? It seems if the preview can do it why can't I replicate in the final image? 

I really enjoyed selecting a tricky subject like this in Affinity and would really like to get this right.

What am I doing wrong? or Is there a deficiency in Affinity?

 

Many thanks 

 

Andrew Busst

masked.PNG

refine window.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Bussty,

Any chance you could attach the original image or upload it to our Dropbox here and i'll be able to advice further.  I'd expect what you see in the Refine Preview would match the Mask

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Stokerg 

I have loaded it to dropbox now.

Another thing the Refine preview also looks blurry in parts  but sharp in the mask but again that doesn't show in the mask.

Cheers 

Andrew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Andrew,

This looks like a bug to me. I've just had a scan through our reported bugs database and I believe this is similar to something we already have logged. I'm not entirely sure what's going wrong, to be honest, but I'll be passing all this information to the developers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/16/2019 at 12:21 PM, Chris B said:

I've just had a scan through our reported bugs database and I believe this is similar to something we already have logged.

Maybe you mean this contribution from me (I explain the problem in point 2.). But it was not the first time I reported the problem. Unfortunately nothing has happened so far :35_thinking:.
Until the problem is solved, I recommend @Bussty (and everyone else) to use the output as layer, because the output as mask or selection is not usable.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Michail said:

Maybe you mean this contribution from me

Correct!

5 minutes ago, Michail said:

Unfortunately nothing has happened so far

Sadly I have no control over what gets addressed :( It has been bumped again with this post.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/16/2019 at 11:21 PM, Chris B said:

This looks like a bug to me. I've just had a scan through our reported bugs database and I believe this is similar to something we already have logged. I'm not entirely sure what's going wrong, to be honest, but I'll be passing all this information to the developers.

On 10/18/2019 at 2:49 AM, Michail said:

Until the problem is solved, I recommend @Bussty (and everyone else) to use the output as layer, because the output as mask or selection is not usable.

Thanks both Chris and Michail hope it's something Affinity can sort. Cheers Bussty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.