Jump to content

Really slow performance after updating to 1.9


Recommended Posts

  • Moderators
6 hours ago, Wes_L said:

Photo is virtually unusable with hardware acceleration enabled.

This was trying to do a focus merge.

The log file shows loads of CL errors including:

 


[OpenCL] Error -5 (1152): Could not enqueue write buffer!
[OpenCL] Error: CL_OUT_OF_RESOURCES error executing CL_COMMAND_WRITE_BUFFER_RECT on GeForce RTX 2080 SUPER (Device 0).

[OpenCL] Error -9999 (757): Could not flush!
[OpenCL] Error: Unknown error executing clFlush on GeForce RTX 2080 SUPER (Device 0).

[OpenCL] Error -5 (1152): Could not enqueue write buffer!
[OpenCL] Error: CL_OUT_OF_RESOURCES error executing CL_COMMAND_WRITE_BUFFER_RECT on GeForce RTX 2080 SUPER (Device 0).

[OpenCL] Error -9999 (757): Could not flush!
[OpenCL] Error: Unknown error executing clFlush on GeForce RTX 2080 SUPER (Device 0).

[OpenCL] Error -9999 (746): Could not wait for event!

 

There is also an error:

 

Wintab: Failed to load Wintab32.dll
Wintab: Failed to create tablet context

 

image.png.4c651325a31cc2755049832c343df923.png

 

Log.txt 260.13 kB · 2 downloads

Thanks - we've identified a problem with Focus Merge and will have a fix available shortly.

Link to post
Share on other sites

Hey again, I've tested Affinity Photo 1.9 on my Surface Book and the performance is a bit better than on my desktop PC but also not perfect. Affinity Photo 1.8.5 was much faster on my Surface. I guess I also have to roll back to version 1.8.5 until the performance issue was fixed in 1.9. Good luck for this mission!

Here is still the configuration of my Surface Book:

CPU -> Intel i5 -6300U 2.4 GHz  |  GPU -> Intel HD Graphics 520 | RAM ->  8 GB

Link to post
Share on other sites

I have the same problems with the speed of work and execution. Creating new documents takes several seconds. When selecting or changing brushes, for example, it takes several seconds to switch.

Addendum: Without hardware acceleration activated, everything runs more smoothly. By the way, Designer and Publisher run smoother even without OpenCL support enabled.

Log.txt

Log without opencl.txt

Edited by Komatös
Attached second log

AMD Ryzen 5 1600 | 16 GB DDR4 3000MHz | Sapphire RX 5600 XT 6 GB | Windows 10 Pro (21H1 Build 19043.985)
Affinity Suite V1.9.2.1035
Better translations with: https://www.deepl.com/translator  
SVG preview in Windows Explorer with "SVG-See  Download SVG-See

It is nice to be important, but it is important to be nice!

Link to post
Share on other sites
  • Moderators
1 hour ago, Komatös said:

I have the same problems with the speed of work and execution. Creating new documents takes several seconds. When selecting or changing brushes, for example, it takes several seconds to switch.

Addendum: Without hardware acceleration activated, everything runs more smoothly. By the way, Designer and Publisher run smoother even without OpenCL support enabled.

Log.txt 5.95 kB · 0 downloads

Log without opencl.txt 5.38 kB · 0 downloads

Hi @Komatös, I notice you're using an AMD Radeon RX. We've had reports from several owners of these cards, which we're actively investigating. For now we recommend disabling hardware acceleration.

Link to post
Share on other sites
  • Moderators
47 minutes ago, Artisan9 said:

I don't know if this will help but here is my log file.  I'm on windows 10 20H2, RX5600XT GPU and Ryzen 2600X CPU.  I have switched off hardware acceleration due to slow response.

 

Log.txt 7.29 kB · 1 download

Thanks @Artisan9, would you mind posting in this thread, so I can keep track of the AMD Radeon RX users?

 

Link to post
Share on other sites

@Mark Ingram

how long does it approximately take to solve the Open  CL bug? Obviously a lot of functions are depending on Open Cl.  The Focus staking for example does not run  with disabled Open CL. I want to downgrade my Affinity Photo till the issue is fixed. Could you publish a hidden download link to the former version?


 
Link to post
Share on other sites
  • Moderators
57 minutes ago, Thorsten Photo Worker said:

@Mark Ingram

how long does it approximately take to solve the Open  CL bug? Obviously a lot of functions are depending on Open Cl.  The Focus staking for example does not run  with disabled Open CL. I want to downgrade my Affinity Photo till the issue is fixed. Could you publish a hidden download link to the former version?



 

You can just disable hardware acceleration in Preferences.

the previous version from the Affinity store is available from here. https://store.serif.com/update/windows/photo/1/

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.