Jump to content
EddCh

AP freezing when saving a document

Recommended Posts

Just now, MEB said:

Thanks for clearing this up. From you last post I though this could be the case. My bad.

No worries. AP is my primary image processing app, so it makes sense to save all my working files in its native format. Other formats are are merely for import/export.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/22/2019 at 1:52 AM, Maria5 said:

My software keeps freezing every time I’m trying to save and it doesn’t end up saving, I have to force quit in order for it to shutdown. When I reopen it the recovery files doesn’t always recover my stuff and I’ve already lost two files I was working last night for my university project, I’m absolutely fuming. Ever since updating this new software it’s been happening this entire week and it’s soooo laggy the graphics are very poor please find a solution and fix this bug!!!!

Hi @Maria5,

Welcome to the forums. 

Next time when you report a bug, please try to include more information about your report, as described here: https://forum.affinity.serif.com/index.php?/forum/71-bug-reporting/ Also, if you find something related to your issue read the thread and see what information has already been asked, like: 

  • Did you notice any patterns?
  • Does it happen when you work on the same(set) files 
  • Can you replicate it?
  • Is it random?
  • Where do you save those files?
  • What MacOS version have you got?
  • Are you using any embedded documents? 
  • Is the folder you save into syned with any cloud service?

and try to answer those questions, as well as the standard ones. 

 

Thanks,

Gabe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, GabrielM said:

Did you notice any patterns?

  • Does it happen when you work on the same(set) files 
  • Can you replicate it?
  • Is it random?
  • Where do you save those files?
  • What MacOS version have you got?
  • Are you using any embedded documents? 
  • Is the folder you save into syned with any cloud service?

 

Hi Gabe,

I have been experiencing the same issue since updating to 1.7.2

Does it happen when you work on the same(set) files 

Any file. Mainly noticed with .aphoto files

Can you replicate it?

 It is randomised

Where do you save those files?

On iCloud. However this has never been an issue before. File first saves on the SSD, then immediately uploads to the cloud.

What MacOS version have you got?

macOS Mojave 10.14.6 (18G95)

Are you using any embedded documents? 

Yes, PNG with transparency or embedded aphoto files.

Is the folder you save into syned with any cloud service?

Yes iCloud. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, GabrielM said:

Hi @Maria5,

Welcome to the forums. 

Next time when you report a bug, please try to include more information about your report, as described here: https://forum.affinity.serif.com/index.php?/forum/71-bug-reporting/ Also, if you find something related to your issue read the thread and see what information has already been asked, like: 

  • Did you notice any patterns?
  • Does it happen when you work on the same(set) files 
  • Can you replicate it?
  • Is it random?
  • Where do you save those files?
  • What MacOS version have you got?
  • Are you using any embedded documents? 
  • Is the folder you save into syned with any cloud service?

and try to answer those questions, as well as the standard ones. 

 

Thanks,

Gabe. 

  • Did you notice any patterns?

I started happening to me since the beginning of last week when I updated my AP to the latest version.

  • Does it happen when you work on the same(set) files 

No it happens on literally almost every file I work on

  • Can you replicate it?
  • Is it random?

no it always happens whenever I'm working on a new doc

  • Where do you save those files?

on my MacBook Pro

  • What MacOS version have you got?

the latest MacOS High Sierra 10.13.6

  • Are you using any embedded documents? 

no

  • Is the folder you save into syned with any cloud service?

no

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is getting really really bad now. Pretty much every single time I use the eraser tool, Affinity Photo freezes on save. What is the progress on fixing this? Right now I am trying to change my files over to Pixelmator so I can be productive again. It's a shame since I converted so many photoshop users over to Affinity.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've also been having this debilitating issue, across both designer and photo so far.

  • Did you notice any patterns?
    • Just noticed that I could recreate the same issue saving mid-click (pen on wacom tablet) although the save bar stayed blank and does not light up.
    • I could have been moving the cursor to produce this ongoing issue, but until my experiment as stated before the progress bar was green and froze when it was full.
    • I've been working on files created in the ipad app, saved in native affinity files, and then shared to desktop via airdrop.
    • I use the key board shortcut
  • Does it happen when you work on the same(set) files 
    • across all files
  • Can you replicate it?
    • experimented further, It took a few tries but I could produce the issue saving while moving my mouse.
    • It only took one try to produce the issue, saving while moving the cursor with my tablet pen
  • Is it random?
    • It was seemingly random before experimenting as said before.  I'll be continuing on a project after submitting.  I'll abstain from those actions and see if it happens further.
  • Where do you save those files?
    • at first the destination was synced with icloud, and switched to a non-synced folder but it made no difference and I could replicate the issue.
  • What MacOS version have you got?
    • 10.13.6
  • Are you using any embedded documents? 
    • no
  • Is the folder you save into synced with any cloud service?
    • at first, then switched to local non-synced

Tablet: Wacom Cintiq 27QHD, Driver up to date (6.3.37-3),  Using EK remote yes

Edit: It'll still have that error without moving the cursor and saving although it took longer to occur.

 

Edited by Aves
new information became available

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Aves,

Welcome to the forums. 

9 hours ago, Aves said:

Just noticed that I could recreate the same issue saving mid-click (pen on wacom tablet) although the save bar stayed blank and does not light up.

9 hours ago, Aves said:

I use the key board shortcut

Can you perhaps attach a screen recording of your workflow and clarify how you save? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.