Jump to content
FishTailedGoat

Paint Brush Tool has become invisible

Recommended Posts

My paint brush tool has suddenly gone invisible.  I was mid way through a sketch and suddenly it stopped producing lines that I can see, although the history box is still recording that I am using the paint brush tool, so Affinity clearing thinks I am still creating something.  I thought maybe I'd accidentally changed the colour to "transparent", but that's not the case.  I've tried changing it to different brushes and colours but I just can't see anything.  My vector drawing tools still show up if I use those.  I restarted Affinity and that hasn't helped, either...any ideas on what I might do to resolve this would be awesome.  Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
You can reset your app back to its default settings by holding down the CTRL key while launching the app. When the Clear User Data window appears, click Select All and then Clear. The app will now open.
 
Be aware that resetting your app back to its default settings will lose any custom settings such as keyboard shortcuts and brushes etc. To backup such settings before resetting the app, please watch our Affinity - Exporting User Settings and Keyboard Shortcuts video.
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Often, this is because no pixel layer is selected, so there nothing for the brush to paint on. There is an option in the Assistant Manager to automatically add a new pixel layer for the paint when this happens:

599e8b51bd742_assistantadd.png.2b2e341d0fde71dbcf2368ebe87652c1.png

However, it can also be set to "Take no action" & the assistant must be enabled (red arrow) or it won't do anything.

 

So before resetting anything, I suggest either using the Assistant manager option or making sure you have a pixel layer selected when using a pixel brush.


Affinity Photo 1.7.2, Affinity Designer 1.7.2, Affinity Publisher 1.7.2; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.2.153 & Affinity Designer 1.7.2.6 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

You may have a small / hidden selection active

Hit CTRL+D to eliminate that possibility


Due to the fact that Boris Johnson is now our Prime Minister, punctuation, spelling and grammar will never be worried about ever again.  We now have far bigger problems to be concerned about.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everyone, thanks for the suggestions!  I definitely have a pixel layer selected. It's happening even when I add a new pixel layer or if I start a brand new file.  I'll try the Clear User Data option and see what happens!  

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minutes ago, Nada said:

Having the same issue here as well 

Have you tried the fix suggested by @DWright ?


Affinity Photo 1.7.2, Affinity Designer 1.7.2, Affinity Publisher 1.7.2; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.2.153 & Affinity Designer 1.7.2.6 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×