Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

View --> Grid on/off not working


hy13
 Share

Recommended Posts

1. From the beginning, after loading a file for edit, the menu item View -->Grid on/off is not working. The hook is set or reset, but no grid to be seen in either state. The same with key shortcut CTRL+'

2. After configuring under "View-->Grid and axes..." it is possible to switch grid on and off via View-->Grid menu item, but key shortcut CTRL+' is still not working.

3. Zooming in, like described in help file, does not show grid either

4. After closing the modified file and loading another file for edit the situation is again like under 1.

5. Configuring "View-->Grid and axes ..." and saving the configuration under a new name is memorized, but not loaded when opening another file for edit. This means: for every new file to edit a reload of the stored configuration is necessary before one can switch the grid. Mind: Shortcut CTRL+' never worked as expected.

AP V 2.0 under Win 10 Pro

Link to comment
Share on other sites

On 11/16/2022 at 11:29 AM, hy13 said:

From the beginning, after loading a file for edit, the menu item View -->Grid on/off is not working. The hook is set or reset, but no grid to be seen in either state. The same with key shortcut CTRL+'

The default grid in Photo is a Pixel Grid, which you'll only see if you're zoomed in far enough. On an empty document I just created, zooming in to 800% showed the grid.

  

On 11/16/2022 at 11:29 AM, hy13 said:

The same with key shortcut CTRL+'

Ctrl+' works for me.

 

-- Walt

Desktop:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 
Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
        Affinity Photo 1.10.6 (.1665) and 2.0..3  and 2.0.3.1670 beta/ Affinity Designer 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta / Affinity Publisher 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta
iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 16.3, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

      Affinity Photo 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Designer 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Publisher 2.0.3

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, hy13 said:

Congratulations Walt. And now please tell us how you managed to achieve your success. Thank you.

Which?

  • The grid showing at all? For that, in Photo, you have to use a different Grid setting. Don't use Default.
  • Ctrl+' to show or not show the grid. No idea. It just works. If it works for you in V1 and doesn't in V2 that's strange. If it doesn't work in either, the only thing I can think of is possibly your keyboard is setup differently from mine. I've got a standard US keyboard. If you don't, you might need to change the shortcut to something that works for you.

 

-- Walt

Desktop:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 
Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
        Affinity Photo 1.10.6 (.1665) and 2.0..3  and 2.0.3.1670 beta/ Affinity Designer 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta / Affinity Publisher 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta
iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 16.3, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

      Affinity Photo 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Designer 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Publisher 2.0.3

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, PetervL said:

Just the "Automatic" setting does not work in V2.

Yes, because that's a pixel grid, which requires zooming in significantly to see it.

-- Walt

Desktop:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 
Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
        Affinity Photo 1.10.6 (.1665) and 2.0..3  and 2.0.3.1670 beta/ Affinity Designer 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta / Affinity Publisher 1.10.6 (.1665)  and 2.0.3 and 2.0.3.1670 beta
iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 16.3, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

      Affinity Photo 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Designer 1.10.6 and 2.0.3 / Affinity Publisher 2.0.3

Link to comment
Share on other sites

Can confirm the default is a pixel grid even in documents set to inches. I work large so I will not see this grid by default.

Just a thought, but it might help to send a UI cue to show there was a change when Ctrl + '/Show grid is toggled. Purple border?
Status message that flashes in the bottom left? ("Default 'Pixel grid' is enabled..."). I don't know. Something.

Also could be handy to allow user to set the default/auto grid. A helpful productivity aid.

Microsoft Windows 10 Home (Build 19045)
AMD Ryzen 7 5800X @ 3.8Ghz (-30 all core +200mhz PBO); Mobo: Asus X470 Prime Pro
32GB DDR4 (3600Mhz)
EVGA NVIDIA GeForce GTX 3080 X3C Ultra 12GB
Monitor 1&2 4K @ 150%

WACOM Intuos4 Large; X-rite i1Display Pro; NIKON D5600 DSLR

Link to comment
Share on other sites

@walt.farrell

general statements: V1 and V2 share the same computer and operating system and no change in hardware so far.

further test results:

1. changing the key table entry from CTRL+' to CTRL+# makes the key mechanism work. This results from the fact, that one needs to press the SHIFT key, which is not indicated in the dialog text. There is written CTRL+' and not CTRL+SHIFT+'. Different software behaves different at that point, but OK.

2. In V1 the grid mode is set to "automatic" mode as default and switching grid from on to off and vice versa works fine in that mode.

3. in V2 the grid mode is set to "automatic" mode as default and switching grid from on to off and vice versa does not work.

4. changing the grid mode from "automatic" to "basic" while file remains open makes grid --> on/off work via menu and as well via shortcut

5. the "basic" mode setting gets lost after changing to another picture file even when AP 2 stays open in between.

6. when you save the picture file after having grid mode set to "basic", the grid mode "basic" is back on reopen of that same file. Thus any other opened picture file is opened in state "automatic" again until you save it in "basic" mode, too.

7. Changed grid colors however are memorized until you change them. Even when AP 2 was closed in between.

Is there some other parameter or operation which makes AP 2 to memorize grid mode once it was changed? I do not think, that Serif intended to let me open some 10.000 files in order to save grid mode inside those picture files.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.