Jump to content

Are you ever going to fix what happens if we try to open a beta when it has been replaced by an updated MAS version?


R C-R
 Share

Recommended Posts

This is the notice that pops up if I try to open the Mac AP Customer Beta (1.10.0.251 - RC2) after I have updated my retail version bought from the Mac App Store to 1.10.0:

1526870793_toparticipate.jpg.034d6359181137aa5ed2d507f6d22d47.jpg

Obviously, the notice is wrong -- if it has to appear it should say that the beta has been superseded by the current retail version, & to use that instead. Better would be to let me open the beta if I wanted to, for example to export assets or something else that I had added to the beta but not to the retail version.

BTW, this also applies to the Mac version of AD I bought from the MAS.

I bought APub from the Affinity Store, & I can still open the last beta version even though I have the updated retail version installed as well. I think it should not matter which store I bought from -- let me open the beta if I need or want to!

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, R C-R said:

Obviously, the notice is wrong -- if it has to appear it should say that the beta has been superseded by the current retail version, & to use that instead. Better would be to let me open the beta if I wanted to,

Obviously the message is worded incorrectly, and that has been pointed out before. If I remember correctly the beta app is looking for an older retail version, and not finding it. I don't know if Serif's intent is to force use of the retail version until a new beta comes out, or if the validation simply has a bug, because I think that the software from both stores should operate the same way for this :)

-- Walt

   Desktop: new:  Windows 11 Home, version 21H2 (22000.613) 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090  (old: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970 )
   Laptop:  Windows 10 Home, version 21H2 (19044.1706) 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
    Affinity Photo 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1342 Beta   / Affinity Designer 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1342 Beta  / Affinity Publisher 1.10.5 (.1342) and 1.10.5.1282 Beta
 iPad Pro M1, 12.9", iPadOS 15.4.1, Apple Pencil 2, Magic Keyboard

  Affinity Photo 1.10.5 (.280) and 1.10.2 (.266) Beta / Affinity Designer 1.10.5 (.21) and 1.10.3 (.19) Beta 

Link to comment
Share on other sites

Validation bug or not, if they are trying to prevent us from opening a beta version after an installed retail version supersedes it, then they have not considered that we may want to do that to export any of several things that we may have added to the beta but not to the retail version. Among them are assets, styles, user shape presets, swatch palettes, & keyboard shortcuts.

Even if they do not want us to import any of these things into the retail version, it is still sometimes very useful to be able to compare how things are set up in the beta vs. the retail version, including things that cannot (yet) be exported, like Studio presets or customized Tool panel layouts.

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

Yep - I had exactly the same experience.
I was using the 1.10.0.251 beta, and had to delete it after I upgraded 1.93 to 1.10.0, because I had that same screen asking for a Product Key.

I launched the 1.10.0.251 beta again just now, and it runs happily alongside the 10.1.0 release.

Gary

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Gary.JONES said:

I launched the 1.10.0.251 beta again just now, and it runs happily alongside the 10.1.0 release.

Which store did you buy the retail version from?

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Gary.JONES said:

I bought v1.9 from the Apple App Store, and upgraded to v1.10 the same way. :)

Im using them both right now - they work just fine alongside each other at the same time.

I'm confused. Earlier you said you had to delete the 1.10.0.251 beta because you were getting the product key screen. Are you now saying  you downloaded the 1.10.0.251 beta again & it runs without complaint, or something else?

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

Hi R C-R,
Apologies if I was a bit unclear ...

I didn't make notes of all the details, but this is what I recall of what happened :-

1. I downloaded the full version of v1.9 from the App store;

2. The next day I made a forum post that v1.9 doesnt open FITS files in the 'New Stack' menu option (only astro stacks).
Affinity Tech Support suggested I try the beta version - I only used v1.9 for 1 day.

3. I downloaded v1.10.250 - and subsequently upgraded to v1.10.251

3. I used the beta exclusively for a few weeks until the v1.10 full release came out;

4. I then upgraded to v1.10.0 on the App Store - so I had the full release of v1.10 and v1.10.251 beta on my system at the same time;

5. The full version v1.10.0 ran just fine;

6. I thought I'd see whether the v1.10.251 beta still worked, but got the same screen as you did - asking for a product key;

7. So I deleted the beta from my working drive (didnt need it any more), but kept a copy on an external backup drive;

8. Restarted the Mac, and used v1.10 ever since.

9. When I saw your post, I launched v1.10.251 beta directly from my external drive, and it runs just fine, even with v1.10 running at the same time.

I hope that helps :)

Gary

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Gary.JONES said:

When I saw your post, I launched v1.10.251 beta directly from my external drive, and it runs just fine, even with v1.10 running at the same time.

Interesting. I don't know why that works but it suggests that there is no good reason for the product key roadblock that prevents running the beta.

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Gary.JONES said:

Im running AP on Mac OS 10.14.6, with AP v1.10 on my boot drive, and AP beta on an external drive - if that makes any difference ?

I don't know if the OS version has anything to do with it but I run Catalina (macOS 10.15.7) & just tried copying the AD & AP betas from my boot drive to a 32 GB Sandisk "Ultra" USB 3 thumb drive -- I know, a lame choice but it is what I had handy -- & I still get the product key roadblock if I try to open either of them directly from that drive.

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Gary.JONES said:

Hmmm - did you delete the beta from your boot drive ?

No, I did not do that. Maybe I will try doing that tomorrow but I suspect it won't make any difference.

EDIT: I have now deleted the AD beta from my boot drive (although as a precaution I kept a zipped copy of it on that drive) & tried launching the beta directly from the Sandisk thumb drive. No difference -- I still get the product key window & cannot open the beta.

FWIW, making a zipped copy of the betas & then deleting the originals from the boot drive effectively removes the betas from the "Open with..." choices, unless the unzipped betas are available on a different mounted drive. But I still can't get past the product key window, whether or not the retail version is running when I try.

Edited by R C-R

Affinity Photo 1.10.5, Affinity Designer 1.10.5, Affinity Publisher 1.10.5;  2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.5.280 & Affinity Designer 1.10.5 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.0.2

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

R C-R and Jos,

I wish I could help - I had the same issue, deleting the beta *and deleting it from the trash (on Mac at least) made it go away.

The good thing is that the current release release 10.1.1 has all the features of the previous betas ...

 AFAIK there is no more recent beta available.

Come on SERIF - please help these users ...

Gary

Link to comment
Share on other sites

On 9/7/2021 at 11:29 AM, Gary.JONES said:

R C-R and Jos,

I wish I could help - I had the same issue, deleting the beta *and deleting it from the trash (on Mac at least) made it go away.

The good thing is that the current release release 10.1.1 has all the features of the previous betas ...

 AFAIK there is no more recent beta available.

Come on SERIF - please help these users ...

Gary

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.