Jump to content

Recommended Posts

Despite having a reasonable beefy computer (some i7 CPU with 8 cores, 16G of RAM and an AMD Vega 64), Designer is lagging terrible when moving stuff around, creating new vector shapes or reordering things. I recorded a little video to depict my problem:

I'm not sure what could go wrong, there is no other applications or background tasks running and the CPU as well as the graphics card are a bit bored (see the CPU load graph in the video).

I wonder what might cause this, how I can work around it and if I can't, what component might be responsible/needs an upgrade to get rid of this. I tried resetting everything to stock settings already and double checked that Designer is using the right graphics device in the settings, however, no success. :(

(I'm on Windows 7, fully updated OS and drivers)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi pekranodon,

Do you get this on any document, or is just the one shown in the video? Could you try pressing Tab to hide the UI temporarily and see if that improves the situation for you please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The graphics drivers are up to date, that should not be a problem.

I did some more testing on this. I observed, that the issues come up after some time, and are usually not present right after start. Could it be related to some garbage collection thing? Or maybe I keep too many undo steps?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have this same issue on Windows 10. i5 6600k, GTX 1070, 16GB ram, SSD. Dual monitor setup (one 60Hz 1080p, one 144Hz 1440p). Nothing I do to change performance settings changes anything. Has continued to happen through many graphics driver updates.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe a short follow up to this. I changed my OS to Windows 10 (full reinstall, not upgrade). I installed Designer and the latest graphics drivers, the issue persists:

I can work smoothly but after a while (not sure about the exact time here, I'd say in the order of an hour), everything starts to stutter.

I tried to record this with my phone to not interfere with the performance (split on two videos for reasons of size and handling):

- In the 1st video, I had a document open, I worked on it for a bit and it started to stutter. I then closed the "big" document, made a new one and moved a single rectangle around. As you can see, it's stuttering and far from smooth.

- In the 2nd video right after, I closed the program as a whole and reopened it with a new empty doc. I did the same test, moving a single rectangle around. It's much much smoother.

 

Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.