Jump to content
Keron

Place Image Tool: resizing image

Recommended Posts

Hi,

not sure if this is a bug, but from my point of view it is a very strange behaviour.

This is my setup:

1) Select "Place Image Tool" to place an image on a page.

2) Select "Picture Frame Properties" to "None".

3) Select "Move Tool" to resize/move the picture frame to the desired size/position.

4) Double click the picture frame to select the "background" image in the frame and resize/move the image to see the desired excerpt of the image in the frame.

Now if I move the image frame everything is still ok.

Actual behaviour (potential bug): If I want to rezise the frame, the image is going to be automatically resized to its original size.

Expected Behaviour: If I resize the frame, the image stays positioned like I explicitly done it in step (4)

using: 1.7.0.57 (Beta)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Wosven said:

 

Hi Wosven,

thanks for reply.

In your answer to the other thread you linked a video saying it is a feature. I do see it a bit different. It sure is a feature (and in my opinion a great feature) if I select "Scale to Maximum Fit" like it is shown in the video that the image resizes automatically. But if I select "None" in the frame properties I would not expect the image to automatically resize.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same as you, I think for now I'll use rectangle or other forms and put my pictures in them, or use the "scale to minimum" option.

There's a bug too: when selecting "none", it could —grummmfff— resize a last time the image, but for now it is resized at 72 dpi when my document is set at 300 dpi. I need to zoom out to resize an enormous picture :S so it would fit my frame.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Wosven said:

I need to zoom out to resize an enormous picture :S so it would fit my frame.

It sounds like you might be clicking the Place Image tool rather than dragging it when you apply the image to the frame.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.2.464 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.2.4464 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.3.475 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, the Move Tool is used, and it's the only picture frame in why test document, I click on it when checking the different properties.

At first I created it and inserted the picture, and did some tests for the rescale properties/options while adjusting the frame so all my text would fit in the page.

I selected the frame with the move tool to test how the properties behave, and when setting it to "none" (so I could put back my frame at the original position and size) the image is rescale to 72 DPI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now, I think I understand why it's rescaled to 72 PPI. It's the original PPI of this JPG file.

For years, since QXP and ID added effective PPI/DPI, I don't spend time setting pictures to 300 PDI/PPI before importing them in a document, I only check that the effective value is more than 280 PPI...

The simplest solution for this would be that selecting "none" do nothing as expected, or we won't be able to modify some frame later with this setting.
And it's a problem (unless we want to resize it again and again).

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Keron said:

Hi,

not sure if this is a bug, but from my point of view it is a very strange behaviour.

This is my setup:

1) Select "Place Image Tool" to place an image on a page.

2) Select "Picture Frame Properties" to "None".

3) Select "Move Tool" to resize/move the picture frame to the desired size/position.

4) Double click the picture frame to select the "background" image in the frame and resize/move the image to see the desired excerpt of the image in the frame.

Now if I move the image frame everything is still ok.

Actual behaviour (potential bug): If I want to rezise the frame, the image is going to be automatically resized to its original size.

Expected Behaviour: If I resize the frame, the image stays positioned like I explicitly done it in step (4)

using: 1.7.0.57 (Beta)

If you don't need that kind of behavior, use Vector Crop Tool instead of Picture Frame Tool

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, aleale1 said:

If you don't need that kind of behavior, use Vector Crop Tool instead of Picture Frame Tool

*thumbsup*

Great tip, thats exactly what I wanted!!

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

There's a bug: after modifying with the Vector crop tool, if you don't move the frame with the Move Tool, but other tools, no problem.

If you move the picture frame with the Move Tool, the cropped area will be a big square somewhere in the bottom right of your frame.

 

EDIT: This seems related to only one document, there aren't problems when doing this in other ones.

Edited by Wosven
More tests…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×