Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Blend-Range for a Fill-Layer does not work with a Gaussian-Blur-Filter underneath (nested)


Recommended Posts

Hello everybody,

I just came across this issue and think this is a bug in Affinity Photo.

When a Gaussian-Blur-Filter ist applied underneath (nested) a Fill-Layer a Blend-Range for the Fill Layer doe not work.

You can tweak the settings of the Blend Range but no changes are visible.

This occurs as soon as the Gaussian Blur ist set to >0. When the Gaussian Blur ist unchecked the Range ist visible and disappeares when checked.

Affinity Photo: 1.9.2.1035; Windows 10 (21H1, Build 19043, 1055); Language: German

Please excuse me my bad english.

Greetings from Waiblingen (Germany)

Roland

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hi Gabe,

thank you for your reply.

The attached image is a scanned  photo from my wife. I used it just for learning.

Here are the steps I have done so far:

1.) Open Image (.jpg)
2.) Duplicate the Base Layer
3.) create Fill-Layer on top
    + select a red color for lipstick
    + set blend mode to multiply
4.) Create a Black Mask by holding "alt+click" on the mask icon
5.) Painting with a white brush over the lips (opacity 100%, flow 100%, hardness 0%)
6.) Create a Live Filter Layer "Gaussian Blur" (~3%)
      + the gaussian blur should nest underneath the mask layer, therefore I use the folloing workaround
      + move the mask on top of the layers.
      + move the gaussian blur underneath the mask, so it can be made nested
      + move both layers back underneath the fill layer
7.) Click on Blend Ranges (tooth-wheel), move down the right button the lips now shoud become lighter,
     but that doesn't work.  

When the gaussian blur is turned off or adjusted to 0 it works!

I followed exactly all the steps in this tutorial: Create Realistic Lipstick! Affinity Photo Tutorial by Affinity Revolution

Viele Grüße aus Waiblingen

Roland

 

 

 

Portrait_Gina_test.afphoto

Edited by roklix
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

On 6/28/2021 at 2:43 PM, Gabe said:

Hi @roklix,

I can't replicate this here. Can you attach a screen recoding of your workflow or a sample afphoto file? 

Bump

I can fully reproduce the issue based on the report from @roklix

This is not restricted to fill layers, it affects vector shapes with a fill color, too.

Even if you rasterize vector layers to pixel layers.

 

Mac mini M1 A2348

LG34WK950U-W, calibrated to DCI-P3 with LG Calibration Studio / Spider 5

iPad Air Gen 5 (2022) A2589

Special interest into procedural texture filter, edit alpha channel, RGB/16 and RGB/32 color formats, stacking, finding root causes for misbehaving files, finding creative solutions for unsolvable tasks, finding bugs in Apps.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.