Jump to content
You must now use your email address to sign in [click for more info] ×

Bug - Guides deleted, but not fully


Recommended Posts

I've noticed a strange bug when using guides.

Please see the attached .afdesign file.

I dragged from the top ruler to create a horizontal guide on the page. I then used the 'create artboard' button which replaced my page with an identically sized artboard. I then duplicated that artboard.

I decided I no longer wanted the horizontal guide, so I dragged it back up the the ruler to remove from the page.

When I go to View > Guides Manager it shows no guides on the page. Same thing if I select each artboard and check the Guides Manager.

However, if I click and drag a selection square anywhere on an empty part of the page, my removed guide shows up on the screen! (see screenshot).

Weird Guides.jpg

list-tick.afdesign

Link to comment
Share on other sites

Interestingly.
The position of the guide is determined by the position of the higher Artboard, and the extent of its drawing is also determined by the second Artboard.
image.png.40772415a29fcca1804e9972a70ada04.png  image.png.e2f4d7a05aa4580e374b264a7ab23ebd.png

Edit: I moved both Artboards to a new document, and it doesn't do that anymore. So it must be a property of the document.
image.png.a9e781a259c4aa6b1a66539e4d6d4808.png

Edit 2: If an object is drawn outside the canvas, the guide is displayed permanently,
image.png.3082b15a10cced97f80e132217418b0d.png

and appears in "his" Guide Manager (where it can also be deleted).
image.png.cc67122a40aa9bde66c1da13da76ef79.png 
 

Edit 3: 🙂
This bug (if it is not by design) arises by creating a new non-artboard document. An object is drawn into it, and a guide/s is placed on it.
Then a new Artboard is created with the Artboard Tool, but the original non-artboard document disappears (in itself quite strange).
If the object that remains drawn outside the Artboards area is deleted, then the guide/s does not belong anywhere (it only renders occasionally).

image.png.9e9337dbeacddcb87ce2c57202260408.png

 

Edited by Pšenda

Affinity Store: Affinity Suite (ADe, APh, APu) 1.10.5.1342, 2.0.4.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080, Windows 11 Pro, Version 22H2, Build 22621.1702.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080, Windows 11 Pro, Version 22H2, Build 22621.1702.
Intel NUC5PGYH, Pentium N3700 2.40 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics, EIZO EV2456 1920 x 1200, Windows 10 Pro, Version 21H1, Build 19043.2130.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Staff

Thanks for your report and my apologies for the delayed response - we're currently working through a backlog of tickets so we appreciate your patience and understanding here :)

I can confirm that I'm able to replicate this issue, so I'm getting it logged with our developers now. I hope this helps!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.