Jump to content
rudyumans

Pen pressure with xp-pen tablet not working

Recommended Posts

I know this issue was brought up in other forums in the past, but it is still an issue it seems

I tried the pen pressure with the XP-PEN  DECO-03 and the DECO Pro (same driver) and I tried it with Windows ink enabled in both Affinity and the driver and I tried it disabled in both without any difference. Same result, which is nothing.

This is the same for 18.2 and 18.3 Beta and Affinity Designer 1.8

I use Windows 10 and since the pen pressure works fine in other programs such as Corel Painter, the windows settings seem ok.

Am I missing something?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @rudyumans

I've not got a Deco-03, but I have the Artist. I've not had any issues with pressure. Just to double check, I've installed it on a fresh windows copy and worked fine with all the default settings. 

Have you got a different Windows machine so you can test it there?

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, Gabe said:

Hi @rudyumans

I've not got a Deco-03, but I have the Artist. I've not had any issues with pressure. Just to double check, I've installed it on a fresh windows copy and worked fine with all the default settings. 

Have you got a different Windows machine so you can test it there?

Hi @Gabe

Thank you for your reply, but the Artist is a display tablet. The Deco's are not. Different drivers.

It worked fine in Affinity 1.7. and, as said, it works fine in other programs with the same windows. I only have one computer. If I follow the process of elimination, the problem has to be Affinity 1.8 related. That's why I posted it here in the bug thread even though the same problem came up in other threads recently.


https://forum.affinity.serif.com/index.php?/topic/111371-pressure-sensitivity-not-working-with-182/&tab=comments#comment-602356

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try this please. Create a new user, and only have the tablet and Affinity installed. See if that's fine.

1.7 used WinTab for pressure and required Windows Ink OFF, whereas 1.8 uses Windows INK, it requires Windows INK on. Perhaps somewhere in the drivers this is still off?

Share this post


Link to post
Share on other sites

HI @Gabe

 

I don't understand "new user". New Windows user? I don't know how to do that and if that's what you mean, I would be reluctant to do that. The problem seems to be more common than just on my computer.

I tried both ways window ink on and off both in the XP-Pen driver and 1.8. Either way makes no difference

Something I forgot to mention and might be related. When I use the tablet, the regular mouse no longer works in 1.7. Can't click on any tools etc. and still does not work after I unplug the tablet. 1.8 freezes up and I have to restart the program.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry for the delayed reply. I've only just got a Deco 3 and i've got no pressure issues. To have pressure, you need to have both Windows ink (Xp Pen preferences and Affinity > Preferences > tools) ON or OFF. Any combination (One OFF and one ON) will not work

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
On 5/1/2020 at 2:17 PM, AnaliseThis said:

I had the same problem with a Deco 3, but solved it by turning off Windows Ink in Designer preferences.  All worked well after that.

 

I actually did the same thing 2 days back but didn't work on my deco pro. Problem is that with "Windows ink" setting on on the xp-pen driver settings, the tablet stylus wouldn't work. so it was frustrating since a week that pressure behaved weird and didn't give proper result. Tried the same same "turning off Windows Ink in Designer preferences" now and it somehow worked!!

I can't thank you enough. Working fine in brush and pen tool.

Edited by madhousenetwork

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/1/2020 at 4:47 AM, AnaliseThis said:

I had the same problem with a Deco 3, but solved it by turning off Windows Ink in Designer preferences.  All worked well after that.

image.png.c3f876150e0de4ce04af2e41ce88b77f.png

Just a quick thanks for this! Was searching for reason why my tablet wasn't working correctly on the latest Affinity update and this fixed it for me.

 

cheers!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.