Jump to content
Mystical

Erase Brush Tool freezes program when increasing or decreasing brush radius

Recommended Posts

I am experiencing this issue since the 1.8 update where the erase brush tool freezes my application every time I increase or decrease the brush radius. It sometimes will take several seconds before I regain control of the application again and in some instance I think the program has just hardlocked on me. I have always had my performance setting to GPU and I have a Nvidia RTX 2070 Super so I don't think its my hardware, I did not experience any freezing like this in 1.7 either. I've been working on a 4096x2048 document as well in-case that extra info is helpful.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mystical Are you using a mouse? I have the same problem when using a regular mouse using alt+R click+L click for any type of brush, not just the Erase brush. It doesn't happen every time, but it is basically inevitable when using the shortcut, so I have started relying on the keyboard shortcuts for brush size change instead which work fine. Tablets are another story, since they don't work at all there.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm only seeing a performance hit if my brush starts heading towards 3,000px + but it doesn't freeze. If I change my Preferences > Performance settings to WARP it's a lot worse, but you said you're using your 2070 card... This isn't the first post I've seen about slow brush resizing though. I will keep poking. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

well I have the same experience with the brushes, some one freeze everything,  other working normal. with mouse and pen.


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Chris B said:

I'm only seeing a performance hit if my brush starts heading towards 3,000px + but it doesn't freeze. If I change my Preferences > Performance settings to WARP it's a lot worse, but you said you're using your 2070 card... This isn't the first post I've seen about slow brush resizing though. I will keep poking. 

The freeze we're talking about isn't really about the brushes being slow. The program can freeze at any random brush size, so it happens even at the lowest brush sizes possible. The program just simply stops responding altogether in the middle of using the shortcut and you have to go into the Task Manager to close the program there since you can't close it down any other way. I can try to record the freeze in action some day, but because of how random it is it is hard to make Affinity freeze on command.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Frozen Death Knight said:

The freeze we're talking about isn't really about the brushes being slow. The program can freeze at any random brush size, so it happens even at the lowest brush sizes possible. The program just simply stops responding altogether in the middle of using the shortcut and you have to go into the Task Manager to close the program there since you can't close it down any other way. I can try to record the freeze in action some day, but because of how random it is it is hard to make Affinity freeze on command.

I've noticed if I just open a document and resize it usually freezes but then a few seconds later I will regains control. If I have had a document open for quite awhile working on it then try to resize the program just hardlocks completely and I have to close it with task manager too.

Again, this issue never occurred for me in 1.7.3 and I have always had my performance set to GPU using my Nvidia 2070 Super so pretty sure the issue is from something in 1.8 changed. I've just been fighting through it by saving my documents very often so I don't have to do any work again if the erase brush resize crashes the program.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have could make   a video after I was playing in designer, after using a brush from Frankentoon Icould with mouse or pen not rotating all the items nor moving and so on only delete  the picture.

 


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Since I last commented on this, I have had a few instances where I've had a pause that lasts a few seconds when brushing/resizing etc. but I can't get a recipe. 

I've also seen the behaviour where objects cannot be moved/resized as seen in the video from studio97 but I haven't been able to reproduce this. I would encourage you to install the beta alongside the retail version and monitor the improvements Mark and his team are making.

I am actively trying to get a recipe for both issues—though they are unrelated.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Chris B said:

Since I last commented on this, I have had a few instances where I've had a pause that lasts a few seconds when brushing/resizing etc. but I can't get a recipe. 

I've also seen the behaviour where objects cannot be moved/resized as seen in the video from studio97 but I haven't been able to reproduce this. I would encourage you to install the beta alongside the retail version and monitor the improvements Mark and his team are making.

I am actively trying to get a recipe for both issues—though they are unrelated.

I have made a video and use the leatest Photo Beta with a PS brush at 1159 px  you see the same behaviar as in 1.8.0 yes I can move the brush but its waiting for something I can' t  declare
oke the video let no seen the mouse it self.


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, studio97 said:

I have made a video and use the leatest Photo Beta with a PS brush at 1159 px  you see the same behaviar as in 1.8.0 yes I can move the brush but its waiting for something I can' t  declare
oke the video let no seen the mouse it self.

 

brush behaviar.wmv 249.88 kB · 2 downloads

That is seriously slow/laggy—are you sure you aren't using WARP? Any chance you can attach the brush pack so I can test it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Chris B said:

That is seriously slow/laggy—are you sure you aren't using WARP? Any chance you can attach the brush pack so I can test it?

I use the GPU Nvidia. I have one of the packs uploaed by this

92_Bokeh-Brushes_Ar-Design-Resources.rar


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Chris B said:

Tested with a 4096 px brush on a 10,000 px x 10,000 px document @300dpi and it wasn't anywhere near as bad as in your video. 

No idea why This happened to my, maby time for a pc update..... I use DDR3 system.  ;) but thats a future wish.

 


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/3/2020 at 7:29 AM, Chris B said:

Since I last commented on this, I have had a few instances where I've had a pause that lasts a few seconds when brushing/resizing etc. but I can't get a recipe. 

I've also seen the behaviour where objects cannot be moved/resized as seen in the video from studio97 but I haven't been able to reproduce this. I would encourage you to install the beta alongside the retail version and monitor the improvements Mark and his team are making.

I am actively trying to get a recipe for both issues—though they are unrelated.

Thank you for continuing to investigate the issue. The brush resizing issue has definitely been plaguing my work on 1.8. I have lost count how any times Affinity has froze on me where I had to restart the program to regain control. At least I now know my freezing issue is not an isolated incident and others are able to see it at least. I'll have to try the beta version when I get time and see if there are any improvements.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Mystical said:

Thank you for continuing to investigate the issue. The brush resizing issue has definitely been plaguing my work on 1.8. I have lost count how any times Affinity has froze on me where I had to restart the program to regain control. At least I now know my freezing issue is not an isolated incident and others are able to see it at least. I'll have to try the beta version when I get time and see if there are any improvements.

I have try the beta, but see not any change now.  Maby its my system, I have no idea so far.


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, studio97 said:

I have try the beta, but see not any change now.  Maby its my system, I have no idea so far.

They haven't updated the Beta yet that addresses any of the Windows Ink bugs or the freezes when using the mouse. A dev mentioned one bug possibly being fixed in the next Beta build, but we'll just have to wait and see. Hopefully they fix these issues super soon, since it's hard enjoying 1.8 with them.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, studio97 said:

No idea why This happened to my, maby time for a pc update..... I use DDR3 system.  ;) but thats a future wish.

 

I have test it yesterday with a 10.000 x 10.000px document at 300 dpi with a 2500 px brush... hmmmm really better... no not really, slow loading and to long before you could this change.
This you can find also to the Frankentoon stamp brushes. All other small brushes are working. So I hope the develops find out this.

Thanks


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's is happenning to me with every brush I use... no matter use Nvidia or Warp... and no matter the size... I can hear the wind coolers of the nvidia speed up insane everytime i pick some brushes... It is impossible to work like that... I've used the latest beta and is the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Juanjo Haro said:

That's is happenning to me with every brush I use... no matter use Nvidia or Warp... and no matter the size... I can hear the wind coolers of the nvidia speed up insane everytime i pick some brushes... It is impossible to work like that... I've used the latest beta and is the same.

Also the problem that after export a picture (jpg,Tif) the programm freeze  only ctrl-alt delete can close affinity. I think i will go back to 1.7.3


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have 5 minutes deleted the compleet software from Photo, restarted my desktop and installed a fresh copy of 1.8.0.585.
Test a document on format 1950 x 1080 px with several 2500 > px brushes they are working and can change brush format. 
Hope this will be work for longer time. :)
 

oke this was to much for me, after two edits the whole programms blocks everything. had to end by taskmaneger. $$@$@
This is not working for me at all


Windows 10. 64 bits.  Intel core i5 - 4570 cpu , 3.2 Ghz.
Ram: 28 GB -  27" and 24" screens
Nvidea 1050 TI Gpu - XP-Pen star03
Affinity Photo - Designer -  ArtRage 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.