Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Affinity Photo becomes unresponsive trying to do normal editing


Recommended Posts

  • Moderators
58 minutes ago, TsunamiChips said:

May I ask why did the hardware acceleration cause this? 

OpenCL is still in its early days within our apps but the main issue is that on Windows, there is a huge amount of hardware combinations and graphics drivers to contend with.

There was a similar issue on macOS when we first introduced hardware acceleration but there's a lot less combinations to get right so Windows will take a bit longer.

I would recommend keeping up to date with the Windows betas to check the OpenCL improvements but keep it disabled in the retail version until you are satisfied with the performance.

You are not necessarily losing anything by keeping OpenCL disabled—you just aren't gaining anything either.

Any chance you can provide your GPU make and model along with the driver version? We try to keep a record of as many as we can for testing.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

It looks like there's a 471.11 available for the 1650 - both Studio and Game Ready drivers seem to be on the same. The 466.77 is not that old either so it should really be working. Have you tried removing it completely and doing a clean install as opposed to just updating?

@RichardMHI think you have the same/similar model card no? Have you tried this yet?

Link to comment
Share on other sites

I turned off Open CL and nothing has happen thus far. So I guess that was the main problem.

I do generally keep my graphic's card drivers up to date. 

In case of crashes, nothing has crashed since I disabled Open CL. 

Designer works perfectly fine, it was just Photo that had some issues. It also depended on which screen I have since I have a direct HDMI to one screen and a USB-C hub that goes to my other screen. The hub screen had the most issues, but the HDMI screen worked sometimes and sometimes just refused to work. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators
2 hours ago, TsunamiChips said:

Designer works perfectly fine

Designer is primarily vector graphics so a lot of the issues you'd see with Photo will not affect Designer unless you're in the Pixel Persona.

I'm pleased you have some sort of a 'solution/workaround' - feel free to try the beta now and then to see if it has improved but definitely keep it off in the retail version for now.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Chris B said:

It looks like there's a 471.11 available for the 1650 - both Studio and Game Ready drivers seem to be on the same. The 466.77 is not that old either so it should really be working. Have you tried removing it completely and doing a clean install as opposed to just updating?

@RichardMHI think you have the same/similar model card no? Have you tried this yet?

I have it. I'll have a play and see what happens.

Link to comment
Share on other sites

Hi from Germany,

I had similar issues, whenever I cut out an area and pasted in another Picture: the moment I worked on the pasted area Affinity photo crashed.

Deaktivation of OpenCL solved the problem.

In Germany, the path is:

Menu: Bearbeiten - Einstellungen - Performance - "OpenCL-Beschleunigung aktivieren" -> Haken herausnehmen, Programm neu starten

Olli

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.