Jump to content

Recommended Posts

I've been experiencing significant amount of initial brush lag/latency in 1.8, whether using a tablet or mouse - I'm using an iMac (HD, not retina, for what it's worth). I've seen this mentioned in the Windows specific section, but thought I'd bring it to the Mac section too as it seems to be an issue across the board.


I addition to that (possibly related) I've also experienced weird thin tapers at the beginning of my strokes when using my drawing tablet (XP-Pen Artist 22R Pro), even if I press really hard with my tablet pen from the moment I put the pen down - the unwanted tapered beginnings are a lot more noticeable when drawing fast. I've mentioned this before, but it hasn't been addressed yet, and figured I'd being it up here.

Here's a screen recording to show the lag and tapers for a better look - I also tested in Photoshop for comparison, but there are no issues there. I've kept the 'click-indicator' on in the recording so that you can see where the stroke starts:
Affinity 1.8 Brush Issues (Lag and Unwanted Tapers): https://www.youtube.com/watch?v=2GJ52So6GUU

 

In both cases it seems as if the software takes a second to read and interpret my tablet pen input, even after I've already started drawing.

I've looked into it extensively and done a bunch of testing, thinking it could just be my tablet or tablet driver, but it's not the case as it works perfectly in all other software.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Gabe
Update:
While I haven't used this on something as complex as a full illustration to really take them for a proper 'test run', the brushes definitely feel much better, snappier, smoother and more accurate in the Beta!
I can't pick up any latency on my side either. Thank you so much for looking into this - so excited for the official release so that I can start using the brushes on client work again. 😃

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Gabe
Hi Gabe. I did a bunch of work in Designer's pixel persona over the last two weeks and the brushes felt a bit off compared to Photo. Has the same fix you mentioned for Photo been applied to Designer as well, as the pixel brushes in Designer still feel like how they felt in Photo prior to the fix.

*The brushes in Photo are so much better then they were before - thank you again for looking into this!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.