Jump to content
popgunpirates

Affinity Designer 1.7.2 (and 1.7.1) - lagging and/or crashing working with masked layer

Recommended Posts

Affinity Designer 1.7.2 (and 1.7.1) is lagging and/or crashing/not responding when I'm scaling/moving/rotating a complex vector image which is placed in a masked layer. If the object is placed as a normal layer I can scale/move/rotate it without a hitch.

it can be reproduced (at least on my laptop).

Tried the same thing with version 1.6.5 - had no problems.

- Working with Version 1.7.2;
- Windows 10;
- 16 GB RAM;
- Intel i7-6600U CPU @ 2.60GHz 2.81 GHz

01.png

02.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the files. The afdesign file, has no real complex nodes in it, however the PDF file does. I've imported the PDF but not getting any hanging or crashes when using and masking those complex layers. 

Are you able to record a video that demonstrates the behaviour you are getting so that I can see the steps you are taking in detail please? If you could use the exact same files attached that would be great!
Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah crap, yes. The .afdesign file is indeed without the line work and shouldn't have been uploaded. 

Interesting - I've just opened the pdf file on another laptop and have no issues as well (with 1.7.2).
Affinity Photo and Publisher are still on version 1.7.1. Going to update these as well to see if this will have effect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've solved it by deinstalling Designer 1.7.2. Deleted the Affinity Designer directory in the program files, program data and in appdata\roaming directory. Installed 1.7.2 again - now it's working properly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the video! It looks like your Snapping settings would have affected this. The message 'Snapping timed out' that appears means that it is struggling to find suitable snapping targets and normally happens when you've got objects with LOTS of nodes - like yours has. This is why resetting all the AppData options will have changed your snapping settings.

If you do get this slowdown again (which I feel you may depending on what snapping options you change) you will have to try disabling snapping and see if that stops the slowdown. If so you can then experiment with which snapping option is doing it. It is more than likely the 'Snap to Object Geometry' that is doing it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Sean, after deinstalling Designer and manually removing Designer folders in the program files, program data, \AppData\Roaming\Affinity and emptying the temp folder in \appdata\local and reinstalling Designer 1.7.2, Designer seems to work normal again. I can move, scale etc. without a problem. 

On second thought - it might be because by default the  'Snap to Object Geometry' is turned off?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.