Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'Filter Layers'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Affinity Support
    • News and Information
    • Affinity Support & Questions
    • Feature Requests, Suggestions & Discussions
  • Learn and Share
    • Tutorials (Serif and Customer Created Tutorials)
    • Share your work
    • Resources
  • Bug Reporting
    • Report a Bug in Affinity Designer
    • Report a Bug in Affinity Photo
    • Report a Bug in Affinity Publisher
    • (Pre 1.7) Affinity Range Bugs Forums
  • Beta Software Forums
    • Affinity Designer Beta Forums
    • Affinity Photo Beta Forums
    • Affinity Publisher Beta Forums

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Found 2 results

  1. Affinity Photo 1.3.4 (App Store build). I was experimenting with creating a simple high pass effect: Open image Place an Invert adjustment on top Set the blend mode of the Invert Adjustment Layer to Linear Light and Alpha to 50%. As expected, everything is 50% gray. At this point, lowpass filtering the top layer in any way (blurring, median etc.) should theoretically produce a high pass filter effect (it works fine when doing this with a duplicate of the base layer). I tried to do it using only the Adjustment Layer and no duplicate of the base layer. My first attempt was the blur option in the layer styles. With or without "Preserve Alpha" on, this did not have any effect whatsoever. I then created a Gaussian Blur filter layer and nested it inside the Invert Adjustment Layer. With "Preserve Alpha" on, this does not have any effect either. With "Preserve Alpha" on, however, this leads to the edges of the tiles of the memory manager becoming softened (i.e. each tile's alpha gets blurred individually). The image itself is not being blurred at all. See attached Screenshot. I'm not sure which parts of this are by design and which parts are bugs. Should applying blur to an Adjustment Layer, either as a Layer Style or as a nested filter layer, theoretically lead to the adjustment being applied to a copy of the original image, then blurred, and then blended with the original? That's what I would intuitively have expected to happen. If not, maybe the Blur layer style should be disabled for Adjustment layers and Adjustment Layers should not allow Filter Layers to be nested inside of them, because it's kind of confusing if they have no effect.
  2. Here is how to reproduce: Create some black text Put a Gaussian Blur layer on top Set its blend mode to Multiply You would expect a blurred copy of the composite underneath to be multiplied with the non-blurred composite. Instead, it seems to simply blur the composite below and completely ignores the blend mode – in fact, it does not do any blending at all (except if you change opacity, in which case it interpolates between the filtered copy and the unfiltered original underneath, also interpolating the alpha of the two images). As a default behaviour this is fine – you wouldn't expect the layer to be blended with anything below, you would just expect it to replace everything. However, once the blend mode is changed, you would expect blending to happen. In fact, the current standard behaviour for filter layers should be called something like "Replace" (could actually be useful for regular layers as well as something you might set your layer to temporarily if you want it to replace everything below, as it has an effect similar to the Option+Click isolation mode). Once you would change to Normal or something else, it should do blending like regular layers do. The current Opacity slider behaviour would also work really well for this "Replace" blend mode. I realize this is half bug report half feature request, but you intend to not implement that kind of functionality, the blend mode drop down and advanced blending options button should at least simply be disabled for filter layers. Also worth contemplating is whether any document background colour should be considered by filter layers or not – i.e. if the final composite should then be composited on top of that background colour or if that background should behave like a layer on the bottom of the stack like it does now. I'm inclined to favour the former unless the bottom-most layer has a blend setting other than Normal applied.
×