Jump to content
ricecrispies

Truetype font not appearing in list of fonts

Recommended Posts

I have installed a truetype font in Windows 10. It appears in the Windows font settings, but it doesn't appear in the list of available fonts in Affinity Photo. I have tried logging out of Windows and logging back in again, but it still doesn't appear. How can I fix this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows restart? 


Affinity Store: Affinity Suite (ADe, APh, APu) 1.8.5.703.
Windows 10 Pro, Version 20H2, Build 19042.610.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.
Intel NUC5PGYH, Pentium N3700 2.40 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics, EIZO EV2456 1920 x 1200.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, ricecrispies said:

the font

Is it secret? Perhaps someone would have experience and could give advice.


Affinity Store: Affinity Suite (ADe, APh, APu) 1.8.5.703.
Windows 10 Pro, Version 20H2, Build 19042.610.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.
Intel NUC5PGYH, Pentium N3700 2.40 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics, EIZO EV2456 1920 x 1200.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please tell us the name of the font and where you got it from.


Alfred online2long.gif
Affinity Designer/Photo/Publisher for Windows • Windows 10 Home (4th gen Core i3 CPU)
Affinity Photo for iPad 1.8.6 • Designer for iPad 1.8.6 • iPadOS 14.3 (iPad Air 2)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've found a solution.

The font is called 4077th. I got it from https://fonts2u.com/4077th.font

I did two things. I don't know if the first one is necessary, but the second one definitely is:

Firstly I opened the font in Fontforge and changed the family name from 4077th to a4077th because apparently a family name beginning with a digit is incorrect. I don't know if this step is strictly necessary.

Secondly, the font as I downloaded it had no lower case Roman characters. Again in Fontforge I populated all the empty lower case Roman slots by copying and pasting from another font (I used Arial, but I think it probably doesn't matter what you use). Once I had done this I was able to reinstall the font (for all users), and it showed up in Affinity Photo.

Edited by ricecrispies
missed some info

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.