Jump to content

Recommended Posts

Dear forum,

I have an annyoing issue with using artboards in Affinity designer:

In pixel mode, as well as in pdf exports, I get a very small, but noticeable white or light-coloured edge on my objects. This is only noticeable in affinity on zooms of 10000% but easily noticeable in pdfs on lower zoom levels (See scrawly annotated attachement).

I already tried adjusting the contour, deselecting any effects, as well as playing around with edge or radius options.

This for me makes artboards completely useless, as in print outputs (where I normally use them) this issue is fatal.

 

I hope that anyone could suggest any hints!

Thank you very much!

1.PNG

2.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Position and dimension is exactly whole pixels? 


Affinity Store: Designer 1.7.3.481, Photo 1.7.3.481, Publisher 1.7.3.481.
Windows 10 Pro, Version 1903, Build 18362.418.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dimension were based on measurements in mm.

I worked around this issue by creating a coloured rectangle of the same given size, no edge appeared. But when filling in the artboard itself, the issue remains.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Why do you fill the artboard? Just set a color.

22 minutes ago, c.federle said:

Dimension were based on measurements in mm.

For pixel fill this is of course irrelevant, dimensions/positions in pixels are important.


Affinity Store: Designer 1.7.3.481, Photo 1.7.3.481, Publisher 1.7.3.481.
Windows 10 Pro, Version 1903, Build 18362.418.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah sorry, this is what I did, created an artboard, selected and filled it with colour...

Ok, I will look into those pixel specifics once at my PC. 

Thanks for your replies anyways! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is no need to "fill" the artboard, just "set" his color. Select artboard in Layer panel, and set color in Colour/Swatch panel.


Affinity Store: Designer 1.7.3.481, Photo 1.7.3.481, Publisher 1.7.3.481.
Windows 10 Pro, Version 1903, Build 18362.418.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, Pšenda said:

There is no need to "fill" the artboard, just "set" his color. Select artboard in Layer panel, and set color in Colour/Swatch panel.

You're right, my bad! Did the same but used the wrong terminology.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.