Jump to content

Recommended Posts

Hi all,

I recently updated to Affinity Photo 1.7.1.404 from 1.6.5.x through the Windows Store and now every image that I open, whether it's an *.afphoto, DNG, JPEG, PNG etc., opens way too dark. Documents created in previous versions are also rendered way too dark but are exported with the right colours and brightness, while new documents result in overly exposed images, more like as if the gamma went through the ceiling.

The samples available in the Welcome screen also seem to not match the snapshots available on the Windows Store. From the same snapshots I also noticed that the icon for the Photo persona also seems darker. The "Color" panel also gets way too dark. 

My device:

image.thumb.png.7aa44e28031c5ff431bc99d2a6cf1c04.png

Windows Store snapshot:

image.thumb.png.194d783c6ba2ae8ec6b29f2a3a75d740.png

Software configurations:

image.thumb.png.30e0aa79259140a126bf9a65e623aeb8.png

I tried running the trial version of Affinity Photo 1.6.5 (got it from the Downloads page) and the problem now seems to happen there as well :(

My device is the Dell XPS 9570, running Windows 10 1903 with Intel UHD Graphics 630 (driver version 25.20.100). This issue also affects Affinity Designer but every other app on my system works just fine.

Ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, after a lot of trial-and-errors, the problem seems to be solved if I change the "Rendering intent" to "Perceptual", which is the one for which my system is configured by default.

For those facing the same issue, try making sure that the Color configurations on Affinity match as closely as possible those under Windows Color Management.

image.thumb.png.3c0746352249efa0cb55597a9002f9c6.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
13 minutes ago, Mark Ingram said:

What ICC profile is your monitor set to? Are 8-bit images too dark?

@Mark Ingram my default is sRGB IEC61966-2.1, which is the same I assigned on Affinity. Making sure that the Rendering Intent matches between Affinity and Windows solved the issue. Not sure if another application or perhaps a Windows upgrade changed it...

Thanks!

Edited by leander

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×