Jump to content
Interior Book Design

What happened to the import of styles?

Recommended Posts

1.) I'm importing a Word document into APub, containing styles such as Normal, heading 1 and so on.

2.) In APub, all styles seem to have gone. However, the first field in Text Styles pane shows something like heading 1 + ...

3.) I'm choosing Delete all ununsed styles.

4.) The Text Styles pane only shows [No Style] [No Style].

Bottom line: formatting still is there, style names have gone

Styles-have-gone.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Interior Book Design said:

It is weird, in some instances, it works, in some, it doesn't. I've attached an image and the corresponding Word doc to show that it hasn't worked.

PublisherTestdoc.docx

Hello @Interior Book Design,

I tried with your .docx file and the import seems to work fine, see screenshot:

docx-import.thumb.png.79bc668627d839aa0922bd2a530b8d9c.png

 

I realize that your Tools palette looks very different from mine. I did a CTRL+startup recently. So mine is most likely the default setting. Maybe you can try to do a CTRL+startup as well to try and see if this somehow makes things more reliable?

Cheers,
d.

PS: I hesitate to include an image of myself holding a CS6 box in front of the camera ;-)

 


Affinity Designer 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Photo 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Publisher 1.7.3.481 (beta 1.7.3.475)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your file works just fine for me, too, using File > Place. Even the Normal style came in properly labeled.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.356), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.3.481 and 1.8.0.486 Beta   / Affinity Designer 1.7.3.481 and 1.8.0.486 Beta  / Affinity Publisher 1.7.3.481 and 1.7.3.475 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, dominik said:

Maybe you can try to do a CTRL+startup as well to try and see if this somehow makes things more reliable? 

Good idea, this helped solving the problems with my short doc, completely. Thanks, Dominik!

It didn't, however, solve the "Normal style disappears problem" in my long docs. In some of my docs, Normal style still turns into [No Style].

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Interior Book Design said:

Good idea, this helped solving the problems with my short doc, completely. Thanks, Dominik!

It didn't, however, solve the "Normal style disappears problem" in my long docs. In some of my docs, Normal style still turns into [No Style].

Glad that it helped to some extent :)

There is always the chance especially in longer documents that they have a certain history of how they were created (over time). E.g. often some sections have been brought in by copy and paste from another source. This can cause all kind of funny formating in the background even if it is not visible at first sight.

This applies not only to Word but to all more complex word processors in general.

It is always a good idea to clean up such a document by making sure that all text styles are unified and applied properly. Perhaps you can try with some of the faulty paragraphs and try and see if this improves things during import?

This is a little poking in the dark but I made my experiences with Word documents ;)

d.


Affinity Designer 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Photo 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Publisher 1.7.3.481 (beta 1.7.3.475)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, don't blame Word. If I import the same Word docs into PagePlus, it works like a charme. Dominik, it definitely has to do with the name of the style: Normal (Standard). Because if I rename the style to jch_Standard, APub imports nicely. This very bug I had experienced with older versions of QuarkXPress, but never with InDesign. InDesigns Word import is and has always been just perfect.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Interior Book Design said:

No, don't blame Word. If I import the same Word docs into PagePlus, it works like a charme.

I can't compare with PagePlus because I don't own it. Perhaps it is more complex and it will turn out to be a bug in APub. I just want to point out (from own experience) that long term compiled word processor documents can have (and bring with them) their own caveates. Ideally APub would handle all of them well :)

d.


Affinity Designer 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Photo 1.7.3.481 (beta 1.8.0.486)   |   Affinity Publisher 1.7.3.481 (beta 1.7.3.475)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.