Jump to content
LyricsGirl

Filter Forge V7 NOT WORKING with Affinity Photo 1.7

Recommended Posts

3 minutes ago, LyricsGirl said:

Wou;d you like me to inform Filter Forge abut issues?I have a direct contact now...

 

Thank you, but they have already been informed, and in fact have already responded as well. Please read further back in this thread where I quote their responses to me. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, LyricsGirl said:

Wou;d you like me to inform Filter Forge abut issues?I have a direct contact now...

 

FilterForge are active on this forum @Filter Forge typing @filterforge will notify them.


iMac 27" Late 2015 Fully Loaded, iMac 27" Mid 2011 both running High Sierra 10.13.6 - Affinity Designer/Photo & Publisher - Illustrator CC, Inkscape, Blender, Sketchup, Pepakura Designer, MTC, Pixelmator & Pixelmator Pro + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - FeedbackInstagram & Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, firstdefence said:

A work around to the selection issue is to go into Refine... and select layer with mask, this produces a similar response to PS selection flow, it negates the use of blend mode changes and adjustment filters to reduce the effects of blend modes. 

I assume you mean something like the following. If this is indeed what you are saying -- I am not really sure -- Filter Forge is still not giving the desired results, even when I do this:

1. Create a new Affinity Photo document.

2. Choose "Elliptical Marquee Tool".

3. Go to "Colour" pane and choose a color.

4. Use  "Flood Fill Tool" to make the circle from step 2 blue.

5. Choose Select > Selection from Layer".

6. Choose Select > Refine Edges > Output > Selection > New layer with mask.

7. Choose Filter > Plugins > Filter Forge > Filter Forge.

8. Upon doing this, FF fills the entire layer, just like before , and not just the circle in the layer.

In fact, when I do all of the above, right before I select the FF plugin, the circle is not even selected in the layer if I do step 6. And, as I have already made clear, if I do step 5 and skip step 6, then FF won't even launch. I even tried reversing the selection so that it includes the whole layer, but not the circle in it. Again, FF refuses to launch. So, clearly, the issue is with selections, as we have amply discussed before.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, LongtimePhotoshopUser said:

I assume you mean something like the following. If this is indeed what you are saying -- I am not really sure -- Filter Forge is still not giving the desired results, even when I do this:

1. Create a new Affinity Photo document.

2. Choose "Elliptical Marquee Tool".

3. Go to "Colour" pane and choose a color.

4. Use  "Flood Fill Tool" to make the circle from step 2 blue.

5. Choose Select > Selection from Layer".

6. Choose Select > Refine Edges > Output > Selection > New layer with mask.

7. Choose Filter > Plugins > Filter Forge > Filter Forge.

8. Upon doing this, FF fills the entire layer, just like before , and not just the circle in the layer.

In fact, when I do all of the above, right before I select the FF plugin, the circle is not even selected in the layer if I do step 6. And, as I have already made clear, if I do step 5 and skip step 6, then FF won't even launch. I even tried reversing the selection so that it includes the whole layer, but not the circle in it. Again, FF refuses to launch. So, clearly, the issue is with selections, as we have amply discussed before.

Same here, just trying to find temp workarounds, the failing on this is also for filters that are affected by selection areas/shapes not to mention filter rendering times, having to apply a filter to the whole image over that of a small selection.


iMac 27" Late 2015 Fully Loaded, iMac 27" Mid 2011 both running High Sierra 10.13.6 - Affinity Designer/Photo & Publisher - Illustrator CC, Inkscape, Blender, Sketchup, Pepakura Designer, MTC, Pixelmator & Pixelmator Pro + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - FeedbackInstagram & Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, firstdefence said:

Same here, just trying to find temp workarounds, the failing on this is also for filters that are affected by selection areas/shapes not to mention filter rendering times, having to apply a filter to the whole image over that of a small selection.

Well, I'd say that we have pretty much driven this issue into the ground. The problems with Filter Forge, Eye Candy 7, and all of the other Photoshop-compatible plugins that I use, is clearly related to a partial implementation of the Adobe plugin SDK in Affinity Photo. Only Serif can do something about it, if they want to. I've already made my position clear. No complete Adobe plugin compatibility, no Affinity Photo purchase on my end. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/30/2019 at 11:28 AM, LongtimePhotoshopUser said:

Well, after posting the previous message, I posted the following message on the Filter Forge support forum:
So based on what they said, the problem seems to be that Infinity Photo does not strictly adhere to Adobe's plugin SDK format. That is why some plugins -- such as Filter Forge -- will work in Adobe Photoshop, but not in Affinity Photo. So apparently, the problem needs to be fixed on the Affinity Photo side.

I am not too sure you expect Affinity to comply strictly with an SDK they have no control over?

An informative article here 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Filter Forge said:

Thanks, Angela, I'm here and reading. And unfortunately at this point we can do little about the issue. 

Be that as it may, it might be helpful to revise the wording of the https://www.filterforge.com/features/ web page to indicate that plugin support for "Affinity" does not include the current Mac version of Affinity Photo.


Affinity Photo 1.7.3, Affinity Designer 1.7.3, Affinity Publisher 1.7.3; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.3.155 & Affinity Designer 1.7.3.1 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 13.1.2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have just tried a little experiment. I loaded an image, made a selection and then tried various plugins on it.

Nik collection: filters operate on the selection.

Topaz plugins: filters operate on entire image.

Neat Image denoise: filter operates on entire image.

John


Windows 10, Affinity Photo 1.7 and Designer 1.7, (mainly Photo), now ex-Adobe CC

CPU: AMD A6-3670. RAM: 16 GB DDR3 @ 666MHz, Graphics: 2047MB NVIDIA GeForce GT 630

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.