Jump to content
AdamStanislav

Upgrade to Designer 1.7.0 (Win) fails

Recommended Posts

Tried to upgrade Affinity Designer from 1.6.5.135 under Windows 10 to 1.7.0. It tried to install .net, which failed saying a parameter was wrong (did not say which parameter). It wouldn’t even bother me that much if the old Designer stopped popping up the message asking me if I want to download the upgrade.

So, what now?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It would help if you can provide more details about your version of Windows 10. If you use Windows Start > Settings, then under System click on About, what version number and build number are shown?


-- Walt

Windows 10 Home, version 2004 (19041.388),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop:  8GB memory, Intel Core i7-3625QM @ 2.30GHz, Intel HD Graphics 4000 or NVIDIA GeForce GT 630M
Affinity Photo 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta   / Affinity Designer 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta  / Affinity Publisher 1.8.3.641 and 1.8.4.687 Beta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I too am getting exactly the same! Trying to upgrade to the new 1.7 (using Windows 10) however, it seems to be doing something with .Net!? Then I get this message; 

When I go into the Affinity programmes, it just keeps asking me if I want to upgrade!!

image.png.53672c677d5f513add1e3f369deb0f94.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please disregard -  this is re Photo, not Designer.  Sorry.

 

Booted up version 1.6.5.123 but did not see any prompt/icon that would direct me to start the upgrade.

Closed and restarted program three times but not seeing anything to start the upgrade.

Using Windows 10 Home, version 1803, build 17134.765

 

Thanks,

Harris

Edited by creditking

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, walt.farrell said:

It would help if you can provide more details about your version of Windows 10. If you use Windows Start > Settings, then under System click on About, what version number and build number are shown?

Windows 10 Home, version 1607, build 14393.953.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, AdamStanislav said:

Windows 10 Home, version 1607, build 14393.953.

That's good, as 1607 is the minimum supported Windows 10 release for Designer 1.7.

If you press and hold the Windows key then press R, you'll get a "Run" box. Type %temp%\AffinitySetup into the box and press enter. In the File Explorer that opens, find the directory with the date/time that corresponds to your installation attempt. In it, you can examine the Setup.log and SetupUI.log and look for more details on the error. I generally start by searching for the word Error, though that doesn't always work. I suppose you could also search for ".net" since the issue seems to be related to that.

You might also try installing .NET 4.7.2 manually. This Microsoft page may help with that, but Serif may also be interested in your setup logs to see what went wrong.


-- Walt

Windows 10 Home, version 2004 (19041.388),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop:  8GB memory, Intel Core i7-3625QM @ 2.30GHz, Intel HD Graphics 4000 or NVIDIA GeForce GT 630M
Affinity Photo 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta   / Affinity Designer 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta  / Affinity Publisher 1.8.3.641 and 1.8.4.687 Beta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, I tried to install .net 4.7.2 manually. That failed, too. It opened the following in my web browser:

 

OS Version = 10.0.14393, SP = 0.0, Platform 2
OS Description = Future OS - x64 
MSI = 5.0.14393.576
Windows servicing = 10.0.14393.0
CommandLine = D:\72cf8c361efa54f2901a69\\Setup.exe /x86 /x64 /redist
TimeZone = Central Daylight Time
Initial LCID = 1033
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Installing
Package Name = Microsoft .NET Framework 4.7.2 Setup
Package Version = 4.7.03081
User Experience Data Collection Policy: Disabled
Number of applicable items: 6
Exe (D:\72cf8c361efa54f2901a69\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
Exe (D:\72cf8c361efa54f2901a69\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
Exe (D:\72cf8c361efa54f2901a69\x64-Windows10.0-KB4054590-x64.cab) failed with 0x57 - The parameter is incorrect. .
RmRestart failed with error: 352
Final Result: Installation failed with error code: (0x00000057), "The parameter is incorrect. " (Elapsed time: 0 00:03:37).

And the dd_SetupUtility.txt says,

 

[06/06/2019-16:04:07:607] 	INFO:   	Log file path: D:\tmp\dd_SetupUtility.txt
[06/06/2019-16:04:07:607] 	INFO:   	####################################################################################
[06/06/2019-16:04:07:607] 	INFO:   	**************** SetupUtility Started ****************
[06/06/2019-16:04:07:607] 	INFO:   	Command Line: SetupUtility.exe /aupause
[06/06/2019-16:04:07:611] 	INFO:   	Pausing Automatic Updates ...
[06/06/2019-16:04:07:611] 	INFO:   	... succeeded.
[06/06/2019-16:04:07:611] 	INFO:   	**************** SetupUtility Ended ****************
[06/06/2019-16:04:07:853] 	INFO:   	Log file path: D:\tmp\dd_SetupUtility.txt
[06/06/2019-16:04:07:853] 	INFO:   	####################################################################################
[06/06/2019-16:04:07:853] 	INFO:   	**************** SetupUtility Started ****************
[06/06/2019-16:04:07:854] 	INFO:   	Command Line: SetupUtility.exe /screboot
[06/06/2019-16:04:07:854] 	INFO:   	**************** SetupUtility Ended ****************
[06/06/2019-23:15:26:424] 	INFO:   	Log file path: D:\tmp\dd_SetupUtility.txt
[06/06/2019-23:15:26:425] 	INFO:   	####################################################################################
[06/06/2019-23:15:26:425] 	INFO:   	**************** SetupUtility Started ****************
[06/06/2019-23:15:26:425] 	INFO:   	Command Line: SetupUtility.exe /aupause
[06/06/2019-23:15:26:427] 	INFO:   	Pausing Automatic Updates ...
[06/06/2019-23:15:26:427] 	INFO:   	... succeeded.
[06/06/2019-23:15:26:428] 	INFO:   	**************** SetupUtility Ended ****************
[06/06/2019-23:15:26:604] 	INFO:   	Log file path: D:\tmp\dd_SetupUtility.txt
[06/06/2019-23:15:26:604] 	INFO:   	####################################################################################
[06/06/2019-23:15:26:604] 	INFO:   	**************** SetupUtility Started ****************
[06/06/2019-23:15:26:604] 	INFO:   	Command Line: SetupUtility.exe /screboot
[06/06/2019-23:15:26:605] 	INFO:   	**************** SetupUtility Ended ****************

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@AdamStanislav & @HellmansAre you able to send me your setup log files? 

You can access the setup log files by navigating to %TEMP%/AffinitySetup/ from the Run Dialog. You will want the folder with the latest Created/Modified Date. In this folder you will have two .log files: Setup.log & SetupUI.log. Please upload them to my Dropbox account here and I will look into this further for you: https://www.dropbox.com/request/Hj01R5tVxFz4mRdpx5H4

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, 4.8 failed, too:

OS Version = 10.0.14393, SP = 0.0, Platform 2
OS Description = Future OS - x64 Unkonw Edition (ProductType=101) 
MSI = 5.0.14393.576
Windows servicing = 10.0.14393.0
CommandLine = D:\c1db1e47757cf129e5fa\\Setup.exe /x86 /x64 /redist
TimeZone = Central Daylight Time
Initial LCID = 1033
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Installing
Package Name = Microsoft .NET Framework 4.8 Setup
Package Version = 4.8.03761
User Experience Data Collection Policy: Disabled
Number of applicable items: 6
Exe (D:\c1db1e47757cf129e5fa\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
Exe (D:\c1db1e47757cf129e5fa\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
Exe (D:\c1db1e47757cf129e5fa\x64-Windows10.0-KB4486129-x64.cab) failed with 0x57 - The parameter is incorrect. .
RmRestart failed with error: 352
Final Result: Installation failed with error code: (0x00000057), "The parameter is incorrect. " (Elapsed time: 0 00:03:21).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, AdamStanislav said:

OS Description = Future OS - x64 Unkonw Edition (ProductType=101)

 

“Unkonw”?? :/


Alfred online2long.gif
Affinity Designer/Photo/Publisher 1.7.3.481 • Windows 10 Home (4th gen Core i3 CPU)
Affinity Photo for iPad 1.8.3.180 • Designer for iPad 1.8.3.2 • iPadOS 13.5.1 (iPad Air 2)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

 

According to the error message, it may be related to the Windows update service or the Windows Module Installer service, can you please have a try with the following:

1. Go to "Control Panel\System and Security\Administrative Tools" and double-click "services"

2. Right click on “Windows Update” and select ‘Restart’

3. Re-run the .NET Framework 4.7.2 installer as administrator

4. If it not works, please reproduce step1 and right-click the “Windows Modules Installer” and select ‘Start’

5. Re-run the .NET Framework 4.7.2 installer as administrator

Before installation, please follow the below tips:

1. Make sure Windows update is already up-to-date

2. Clean up %temp% folder

3. Temporarily disable anti-virus software

 

 


☛ Affinity Designer 1.8.3 ◆ Affinity Photo 1.8.3 ◆ OSX El Capitan

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, AdamStanislav said:

That’s what it said. I just copied and pasted the whole thing.

Thanks, Adam. I figured as much!


Alfred online2long.gif
Affinity Designer/Photo/Publisher 1.7.3.481 • Windows 10 Home (4th gen Core i3 CPU)
Affinity Photo for iPad 1.8.3.180 • Designer for iPad 1.8.3.2 • iPadOS 13.5.1 (iPad Air 2)

Share this post


Link to post
Share on other sites

If Microsoft's own installer for .NET has a problem, perhaps you need to look for Windows issues? The information that v_kyr quoted above looks like a good starting place.


-- Walt

Windows 10 Home, version 2004 (19041.388),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop:  8GB memory, Intel Core i7-3625QM @ 2.30GHz, Intel HD Graphics 4000 or NVIDIA GeForce GT 630M
Affinity Photo 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta   / Affinity Designer 1.8.3.641 and 1.8.4.693 Beta  / Affinity Publisher 1.8.3.641 and 1.8.4.687 Beta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you already tried this below listed procedure ...?

According to the error message, it may be related to the Windows update service or the Windows Module Installer service, can you please have a try with the following:

1. Go to "Control Panel\System and Security\Administrative Tools" and double-click "services"

2. Right click on “Windows Update” and select ‘Restart’

3. Re-run the .NET Framework 4.7.2 installer as administrator

4. If it not works, please reproduce step1 and right-click the “Windows Modules Installer” and select ‘Start’

5. Re-run the .NET Framework 4.7.2 installer as administrator

Before installation, please follow the below tips:

1. Make sure Windows update is already up-to-date

2. Clean up %temp% folder

3. Temporarily disable anti-virus software


☛ Affinity Designer 1.8.3 ◆ Affinity Photo 1.8.3 ◆ OSX El Capitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's exactly what I thought, one of those services, fine so you got it now working.


☛ Affinity Designer 1.8.3 ◆ Affinity Photo 1.8.3 ◆ OSX El Capitan

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, v_kyr said:

That's exactly what I thought, one of those services, fine so you got it now working.

Yes, thank you. Before I only turned windows Update on and that did not help. but after you asked again, I also turned Windows Module Installer and that worked. After that I turned both off (having them on causes some problems on my system) but I was able to update Designer and it is working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.