Jump to content
walt.farrell

Inconsistencies between Fill on Context Toolbar, in Swatches Panel, and in document

Recommended Posts

Experimenting with a file from a topic in Publisher Beta Bugs on Mac I noticed something odd. 

First, here's the .afpub file and the .tif file linked in it:

170337 transparency alpha.afpub
transparency 8bit grayscale alpha.tif

And here's the PDF the OP in that other topic created from those files:

170337 transparency alpha.pdf

The problem: If I open the .afpub file, and replace the linked files, and select one of the embedded/linked image objects with the Move Tool, I can see from the Context Toolbar and the Swatches Panel that it has a Fill:

image.thumb.png.2fab0262e95aa1aed2036e4836a16e0b.png

However, if I open the PDF he made from the .afpub file, and select that same object, I do not see the fill in either the Context Toolbar or the Swatches Panel:

image.thumb.png.67f5f3e139bcbf87ded5fa56cbdfd57d.png

If I specify a Fill, it shows up in both places, but the existing Fill is not acknowledged by Publisher.

Note: All 4 images are the same black oval, with different Fill values specified in the .afpub file that was used to create the PDF. The lack of transparency around the colored ovals in the .afpub screenshot is part of that other topic.

Additional problem, or at least something I do not understand. If I assign a fill to either the turquoise or lavender ovals, the fill displayed in the image is less intense than the color I selected:

image.thumb.png.197c4dedd769a03d1d7b60bbe5e6af7b.png

However, the orange oval accepts and displays my new chosen fill color accurately. Why does that happen, and why doesn't it happen with the turquoise and lavender images?

Thanks.

image.png

 

170337 transparency alpha.afpub


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.2.464 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.2.4464 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.2.458 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Walt, 

Sorry for the delayed reply. 

This is all expected. 

Quote

However, if I open the PDF he made from the .afpub file, and select that same object, I do not see the fill in either the Context Toolbar or the Swatches Panel:

The new image will have the "fill" baked into it, and not applied as an adjustment. 

Quote

However, the orange oval accepts and displays my new chosen fill color accurately. Why does that happen, and why doesn't it happen with the turquoise and lavender images?

The fill is applied based on the colour's luminance. 

Screen Shot 2019-06-11 at 12.34.46 PM.png

So it will only be that colour at 50% gray/luminance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×