Jump to content
yebyte

1.7.0.293 Created shapes have no fill color by default

Recommended Posts

16 hours ago, yebyte said:

Affinity Photo Windows Customer Beta - 1.7.0.293

Created shapes have no fill color(simply white color). It behave a litte different compare to publisher and designer.

untitled.afphoto

It works if you select a colour in the colour palette first, or do CTRL-X to bring the default black background to the foreground.

Annotation 2019-04-13 085429.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello yebyte,
can you please, the describe your steps in more detail, which lead to the crash of Affinity-Photo.
I dont have any crash when using the Perspective-Tool.

 

Cheers


Affinity Photo 1.7.1.404 :   Affinity Photo-Beta  1.7.2.424 :    Affinity Designer 1.7.1.404:  Affinity Designer-Beta 1.7.2.424:

Affinity Publisher-Beta 1.7.2.422:   Affinity Publisher 1.7.1.404:    Windows 10 Pro  (Version  1903 Build 18362.207)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 minutes ago, Gnobelix said:

Hello yebyte,
can you please describe your steps in more detail, which lead to the crash of Affinity-Photo.
I dont have any crash when using the Perspective-Tool.

 

Cheers

1. Create something like a shape or a pixel layer,

2. Add  Perspective Live Filter on it (Not the Perspective-Tool)

3. Copy or cut this shape or layer with Perspective Live Filter

or you can just pick the uploaded file, copy or cut the layer inside it.

Edited by yebyte

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can't confirm that. On my System (Win 10 home) the Live-Perspective-tool work as it should, with shapes and/or bitmaps and cut, copy and paste and control-J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Ray S. said:

I can't confirm that. On my System (Win 10 home) the Live-Perspective-tool work as it should, with shapes and/or bitmaps and cut, copy and paste and control-J.

I test it on my surface pro5 and desktop. They are all windows 10 1809 17763.437. They have this same issue. Maybe it has to do with the system version.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, yebyte said:

1. Create something like a shape or a pixel layer,

2. Add  Perspective Live Filter on it (Not the Perspective-Tool)

3. Copy or cut this shape or layer with Perspective Live Filter

or you can just pick the uploaded file, copy or cut the layer inside it.

I can confirm this. On my System it´s the same. The app crashs without an error message.
Watch the Screenvideo below please.

System: Win 10 Home, newest Updates
 


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Uwe367 said:

I can confirm this. On my System it´s the same. The app crashs without an error message.
Watch the Screenvideo below please.

System: Win 10 Home, newest Updates
 

Thank you for reproducing this problem and recording it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

very very strange,
as I already wrote above there are no problems here.
Maybe there are problems with the graphic  card driver, is only a guess.

 

Cheers

 


Affinity Photo 1.7.1.404 :   Affinity Photo-Beta  1.7.2.424 :    Affinity Designer 1.7.1.404:  Affinity Designer-Beta 1.7.2.424:

Affinity Publisher-Beta 1.7.2.422:   Affinity Publisher 1.7.1.404:    Windows 10 Pro  (Version  1903 Build 18362.207)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Gnobelix
I watched your video and yes, so how you make it,  no crash happens.
I reworked it like in your video and here the app also do not crash.
I believe the app crashs in this case only when the layerpanel only includes the layer of the shape. In your video you create at first a new pixel layer and then you draw a shape which will be created automatic in a seperate layer. So the error occurs when the layer panel goes empty by cut.

Please watch my video again and try it so how it is in my video shown.
- create a new document
- draw a shape without to create a new layer before
- make sure that the shapelayer is selected, select the live filter Perspective and work with it
- right klick on the shape layer and select cut
- the app crashs without an error message.

But now i found out that there is an other strange behavior in this case.
Watch the video below please.
I open a photo in AP, select the the Live Filter Perspective and MERGE it with the photolayer. Then i cut this layer and nothing happens.
In the second part of the video i open the same photo again, select the Live Filter Perspective and DO NOT MERGE it with the layer and... crash.

If you are using shapes it doesn´t matter if you merge or not, the app crashs with both settings.
 


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merge Doesn't seem to work with shapes !! Needs To be rasterised before or after applying the perspective filter.
Although I can copy / paste and cut  without crashing, even with just the shape layer in the layers panel.


Affinity Photo  1.7.1.404 

Windows 10 Home  1903 (build 18362.175) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, HVDB Photography said:

Merge Doesn't seem to work with shapes !! Needs To be rasterised before or after applying the perspective filter.
Although I can copy / paste and cut  without crashing, even with just the shape layer in the layers panel.

I tested it now how you wrote.
If i rasterise the shape and apply the filter without merging, it crashs if i cut the layer. If i merge it and cut it, no crash happens.


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can't confirm that here. Tried numerous ways to get the crash but couldn't.


Affinity Photo 1.7.1.404 ; Win10 Home Version:1903, Build: 18362.207: Intel Core i7-4770, 3.90GHz, 32GB Ram, Nvidia GTX 645, 3-Internal HDD (1 Crucial MX5000 1TB, 1-Crucial MX5000 500GB, 1-WD 1 TB), 4 External HDD

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ron P.
I read in your signature that you are using Win 10 Home 1803. If this is right i use a newer Version (1809) and perhaps the problem is specific to the newer Windows Version.
I believe this because @yebyte uses the same Version than me. @Ray S.  and you are using an older Version and you have no problems.

 


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Uwe367 said:

@Ron P.
I read in your signature that you are using Win 10 Home 1803. If this is right i use a newer Version (1809) and perhaps the problem is specific to the newer Windows Version.
I believe this because @yebyte uses the same Version than me. @Ray S.  and you are using an older Version and you have no problems.

 

That could be possible, and if it is, I don't want to update my Win10 ;)


Affinity Photo 1.7.1.404 ; Win10 Home Version:1903, Build: 18362.207: Intel Core i7-4770, 3.90GHz, 32GB Ram, Nvidia GTX 645, 3-Internal HDD (1 Crucial MX5000 1TB, 1-Crucial MX5000 500GB, 1-WD 1 TB), 4 External HDD

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Ron P. said:

That could be possible, and if it is, I don't want to update my Win10 ;)

Oh i´m sure the dev team will fix this if it is :10_wink:


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've tried all sorts of scenarios now,
also the Szanieren as described by Uwe and HVDB, and I still had no crash.
I am using windows 10 pro (1809 system build 17763 437)

 

Cheers


Affinity Photo 1.7.1.404 :   Affinity Photo-Beta  1.7.2.424 :    Affinity Designer 1.7.1.404:  Affinity Designer-Beta 1.7.2.424:

Affinity Publisher-Beta 1.7.2.422:   Affinity Publisher 1.7.1.404:    Windows 10 Pro  (Version  1903 Build 18362.207)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, Gnobelix said:

I've tried all sorts of scenarios now,
also the Szanieren as described by Uwe and HVDB, and I still had no crash.
I am using windows 10 pro (1809 system build 17763 437)

Strange, very strange. I hope the dev team looks for this.


Win 10 Home Edition    AP 1.7.1.404    AD 1.7.1.404    APUB 1.7.1.404     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Gnobelix said:

I am using windows 10 pro (1809 system build 17763 437)

Ditto for me  (see my signature)


Affinity Photo  1.7.1.404 

Windows 10 Home  1903 (build 18362.175) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, on my Win7 system I don't get a crash still the program behaves extremely strange when playing with the suggested commands.
Try to reproduce this ;-)

 

screenshot.png


iCore i7-3770, 3.50GHz, 32GB RAM, SSD, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, Windows 10 Pro - AP, AD and APublisher latest final & beta
http://www.timobierbaum.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

We are struggling to replicate this problem. Please can those who have it tell us if you have any clipboard manager working?

Please can you also confirm this is not (currently) true of 1.6.5, thanks


Patrick Connor

Serif (Europe) Ltd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, Patrick Connor said:

We are struggling to replicate this problem. Please can those who have it tell us if you have any clipboard manager working?

Sure enough, this problem was caused by the Windows Clipboard History function. And Windows 1809 bring this specific feature. After I disable it in windows setting, I can copy and cut without crashing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×