Jump to content
Fantomasas

No highlighting of the selected text

Recommended Posts

If I try to select a portion of the text, there are no visual markers which typically are inverted text/background colors. The selection still works, it is just not visible on the screen.

Problems with all fonts, and even seems to work the same in the AP Beta. Quick snippet of it:

 

AD Bug2.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not getting that here and I'd guess other users aren't. I'm on Windows 7. But that facility could be useful - it means you can see what different fonts look like without having a block background to the text. I wonder if there's an option somewhere that I've missed.


Windows 7 Pro, I5 3.3G PC 16G RAM

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, GabrielM said:

Hi @Fantomasas,

Can you please confirm if this is a beta-only issue? Does the 1.6 release work fine with the same fonts? 

Thanks,

Gabe. 

AD 1.6 does not have the issue. I have refined conditions for this problem to occur:

• Any font

• Outside of the art-board

• Close-up

 

AD Bug3.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Fantomasas said:

• Any font

• Outside of the art-board

• Close-up

Interesting find. I can confirm this after a short test. The same happens in APub.

d.


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.2.458)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/5/2019 at 1:39 PM, Fantomasas said:

I have refined conditions for this problem to occur:

• Any font

• Outside of the art-board

• Close-up

Seems to work fine for me on Designer 1.7.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.2.464 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.2.4464 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.2.458 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, walt.farrell said:

Seems to work fine for me on Designer 1.7.

Even when you zoom in beyond 800%?

d.


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.2.458)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, dominik said:

Even when you zoom in beyond 800%?

Actually, no. Above 427% the highlighting disappears when the text is not inside the artboard.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.239), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.2.471 and 1.7.2.464 Beta   / Affinity Designer 1.7.2.471 and 1.7.2.4464 Beta  / Affinity Publisher 1.7.2.471 and 1.7.2.458 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, walt.farrell said:

Actually, no. Above 427% the highlighting disappears when the text is not inside the artboard.

Yes, it was not exactly 800% but something in this region. It most likely depends on document size and perhaps resolution. But it disappears at a certain zoom level.

For a test to see if the highlighting is still there, though not visible, I typed in a single letter. That one replaced multiple highlighted letters. This, to me, seems to proof that the highlighting is still there, but just not visible. A change of letter colour does the same :-)

d.


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.2.458)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

=After further investigations, it is not actually zoom-related, but Artboard related. If the artboard is preset in the viewport, the selection appears. If you have no artboard in the viewport, it does not show. I will log this with our developers. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, GabrielM said:

=After further investigations, it is not actually zoom-related, but Artboard related. If the artboard is preset in the viewport, the selection appears. If you have no artboard in the viewport, it does not show.

After your explanation I can confirm this. The zooming causes the artboard to drift out of sight at some point.

d.


Affinity Designer 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Photo 1.7.1.404 (beta 1.7.2.464)   |   Affinity Publisher 1.7.1.404 (beta 1.7.2.458)
Affinity Designer for iPad 1.7.0.7   |   Affinity Photo for iPad 1.6.8.77

Windows 10 (1809) 64-bit - Core i7 - 16GB - Intel HD Graphics 4600 & NVIDIA GeForce GTX 960M
iPad pro 9.7" + Apple Pencil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×