Jump to content
HVDB Photography

Strange behavior when trying to re-adjust values ​​on an existing child adjustment layer !!

Recommended Posts

Clicking or double clicking on a layer often selects the whole layer stack!
Right click > "Edit Adjustment" turns everything white
 


Affinity Photo 1.6.5.123  &  1.7.0.331 bèta

Windows 10 Home v 1809 (build 17763.437) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, HVDB Photography said:

Right click > "Edit Adjustment" turns everything white

That is the same as alt-clicking the adjustment's thumbnail - it shows the built-in mask as a greyscale image.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, >|< said:

That is the same as alt-clicking the adjustment's thumbnail - it shows the built-in mask as a greyscale image.

 

Somewhat confusing I find ..
Wouldn't  "Editing Built-in Mask" a more logical naming ?

Then shouldn't that option also be available for a new (non-child) adjustment layer?


Affinity Photo 1.6.5.123  &  1.7.0.331 bèta

Windows 10 Home v 1809 (build 17763.437) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ye, that looks a bit confusing. The window with setting did not open, yet the mask edition did.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Amature camera user, Adobe avoider. Still missing: HLS improvements, Raw development with sidecars, Gradient list in gradient layer/tool. Do want: Liquefy as Layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/23/2019 at 7:20 PM, HVDB Photography said:

Clicking or double clicking on a layer often selects the whole layer stack!

I logged this the other day.

I found that when it selects all the layers, a fake dialog was opening letting you adjust the settings but it wasn't adjusting the existing adjustment. I couldn't reproduce this on macOS and it has been a bit of a pain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not yet resolved in 1.7.0.251, suppose this is still under investigation.

I've an update on this one..

The issue only seems to occur when a new adjustment layer is added !
When after  copy, paste inside (ctrl+alt+V) the existing adjustment layers everything works as normal.
 


Affinity Photo 1.6.5.123  &  1.7.0.331 bèta

Windows 10 Home v 1809 (build 17763.437) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I've been finding this.

In 1.6 clicking on a child adjustment layer selects just that layer.

In 1.7.123 single clicking the child layer when the focus is elsewhere selects the pixel layer too. Single-clicking the child again selects just the child. Double-clicking the child selects the parent too, while bringing up the adjustment dialogue which then doesn't work. A workaround is then to single-click the child again (the adjustment then works fine).


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, dmstraker said:

A workaround is then to single-click the child again (the adjustment then works fine

I know, just wanted to add that bit of info, because it has been a bit of a pain (as @Chris B mentioned) to find a solution that solves the problem


Affinity Photo 1.6.5.123  &  1.7.0.331 bèta

Windows 10 Home v 1809 (build 17763.437) - 64 bit processor - AMD A4-5000 APU with Radeon HD Graphics  1.50GHz - RAM 8,00 GB
Calibrated Monitor (Datacolor Spyder5 Pro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In topic: pixel layer with mask it's not possible to see how the mask looks like since alt+click always selects both mask and layer.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Amature camera user, Adobe avoider. Still missing: HLS improvements, Raw development with sidecars, Gradient list in gradient layer/tool. Do want: Liquefy as Layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, TEcHNOpls said:

In topic: pixel layer with mask it's not possible to see how the mask looks like since alt+click always selects both mask and layer.

Alt-click the mask. Both layers selected. Then Alt-click the mask again. Now you've got what you wanted.


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/2/2019 at 3:03 PM, dmstraker said:

In 1.7.123 single clicking the child layer when the focus is elsewhere selects the pixel layer too. Single-clicking the child again selects just the child. Double-clicking the child selects the parent too, while bringing up the adjustment dialogue which then doesn't work. A workaround is then to single-click the child again (the adjustment then works fine).

Still happening in 1.7.0.251.


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×