Jump to content
DarkClown

Crash when drag & drop of files

Recommended Posts

Latest Beta 243: When dragging and dropping an external jpg from the explorer into an open document in AP the program crashes reproducable without any error message (no recovery file as well).
Timo

Edited by DarkClown
Corrected a typo in the beta version number

iCore i7-3770, 3.50GHz, 32GB RAM, SSD, NVIDIA GeForce GTX 570, Windows 7 Enterprise 64Bit, SP 1 - AP and AD latest final & beta
http://www.timobierbaum.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, DarkClown said:

Latest Beta 234: When dragging and dropping an external jpg from the explorer into an open document in AP the program crashes reproducable without any error message (no recovery file as well).
Timo

.234 is not the latest. After that there were .240 and now .243. My signature has the link for the latest one.
Edit: Though, perhaps that was just a typo in your post :)


-- Walt

Windows 10 Home, version 1809, 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz
Affinity Photo 1.6.5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Designer 1.6..5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Publisher 1.7.0.270 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

4 minutes ago, walt.farrell said:

.234 is not the latest. After that there were .240 and now .243. My signature has the link for the latest one.
Edit: Though, perhaps that was just a typo in your post :)

Sorry, my mistake. It was just a typo. I am testing the latest version .243!


iCore i7-3770, 3.50GHz, 32GB RAM, SSD, NVIDIA GeForce GTX 570, Windows 7 Enterprise 64Bit, SP 1 - AP and AD latest final & beta
http://www.timobierbaum.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK.

I cannot confirm your problem. I've just dragged a couple of .jpg files from Explorer onto an open document in Photo .243 with no problems. It may be something specific to your open document?


-- Walt

Windows 10 Home, version 1809, 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz
Affinity Photo 1.6.5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Designer 1.6..5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Publisher 1.7.0.270 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can´t confirm too. Drag and Drop like you do it works well. Perhaps a problem with Win 7?
Walt and i are using Win 10....


Win 10 Home Edition    AP 1.6.5.123    AD 1.6.5.123    APUB 1.7.0.238     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I cross-checked again ... and indeed it does not crash with every picture. The problem seems to be related to the picture I drag onto the already open picture ...  does not seem to have problems with other programs - but gets AP to crash ...  I attached it here so you or a moderator may test it yourself

20190204_162641.zip


iCore i7-3770, 3.50GHz, 32GB RAM, SSD, NVIDIA GeForce GTX 570, Windows 7 Enterprise 64Bit, SP 1 - AP and AD latest final & beta
http://www.timobierbaum.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, DarkClown said:

I cross-checked again ... and indeed it does not crash with every picture. The problem seems to be related to the picture I drag onto the already open picture ...  does not seem to have problems with other programs - but gets AP to crash ...  I attached it here so you or a moderator may test it yourself

20190204_162641.zip

Yes. with tihs image AP crashes without any message. It closes by itself if you drop it to a document. But why.... i don´t know.


Win 10 Home Edition    AP 1.6.5.123    AD 1.6.5.123    APUB 1.7.0.238     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm...Thats weird.
I opend it also in the current stable Version of AP (1.6.5.123) which don´t crashes when i open it and then i only exported it as .jpg without editing. With the new created file AP Beta don´t crash.


Win 10 Home Edition    AP 1.6.5.123    AD 1.6.5.123    APUB 1.7.0.238     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can confirm too. Is it just this one image? I notice it's from a Samsung (smartphone)? Does it crash with other images from that same phone? I played around dragging images created using my cellphone (Motorola MotoZ), and didn't get any crashing. It is strange, the image can be saved over (re-written) and it no longer crashes AP.


Affinity Photo 1.6.5.123, Beta 1.7.0.243; Win10 Home 1803: Intel i7-4770, 3.40GHz, 16GB Ram, Nvidia GTX 645 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried it a few jpgs by dragging and dropping into the beta 243 and don`t get a crash, but it did when I tried your image DarkClown . I also opened your image from the file menu and got a crash. I tried with the stable version (1.6.5.123) like UWe367 had done and it did not crash, then with stable version I exported and wrote over your photo and then dragged it back to the beta 243 and it did not crash then.   

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, it might be related to some kind of JPG setting Samsung uses ... and when you open it with a different App and save it again obviously the according other jpg interpretation is written what causes less problems. Interestingly AP doesn't have that problem in the stable version.


iCore i7-3770, 3.50GHz, 32GB RAM, SSD, NVIDIA GeForce GTX 570, Windows 7 Enterprise 64Bit, SP 1 - AP and AD latest final & beta
http://www.timobierbaum.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now i´m courious whats wrong with this image or what happens in AP Beta becaue it crashes with the attached file. Hope the Dev-Team find out whats up with it.
The only difference i found out is that the attached file has a horizontal an vertical resolution of 150 dpi and the new file, which was saved from AP 1.6.5 has 72 dpi. But can that be the mistake? I don´t think so...


Win 10 Home Edition    AP 1.6.5.123    AD 1.6.5.123    APUB 1.7.0.238     ...and the current Beta´s

Have a nice day.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Running exiftool against DarkClown's file and against a version saved from Photo 1.6 shows some differences. Perhaps one of those differences is causing the issue with the beta, and will lead Serif to a solution for the problem :)


-- Walt

Windows 10 Home, version 1809, 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz
Affinity Photo 1.6.5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Designer 1.6..5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Publisher 1.7.0.270 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×