Jump to content
MacGB

Apple Photo's extension "edit in.. not working

Recommended Posts

I still am not able to use the extension "edit in Affinity Photo's"  in Apple Photo's> when I try to use this it results in an error "Affinity Photo could not be launched" (See screenshots). Al,l other extensions work fine. 

When I use the function in Photo's "edit with" and the choose Affinity, it fires up well. 

Do I need to set a specific setting ? or is it still a "bug"

I am on macOS 10.14.3 and Affinity Photo 1.6.11.  The problem also existed with macOS High Sierra.

Thanks for any suggestion.

479094327_Schermafbeelding2019-02-13om19_51_57.thumb.png.78efd5bac88600bde6a2b7ec7238d1db.png1301857611_Schermafbeelding2019-02-13om19_50_46.png.f0fce42999dc14d13e8edd4620f7b9ae.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MacGB :)

We're aware of this bug in the current live version, however this has been fixed in our latest version 1.7 beta. Could you please try downloading and installing this alongside your live version of the app to see if this fixes the issue for you?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Dan,

I did some testing and the version 1.7 beta is indeed firing up correctly using the extension Edith in Affinity Photo,

However it is changing the aspect ratio of my picture.

Let me explain:

I use a micro four thirds camera: Panasonic Lumix DMC-G80  and lens: Lumix G vario 14-140 mm.

Mostly I shoot in RAW with the aspect ratio 3:2. As it turns out using the extension "edit in" the aspect ratio is changed to 4:3, so not taking into account  the in-camera setting.

When I use the Apple Photo's function: "edit with" and then choose Affinity Photo, the aspect ratio is correctly preserved.

Also using Affinity Photo as stand alone and then load a RAW  picture, the aspect ratio is correctly taken into account.

Using the other extensions (develop etc.) also open up with the correct aspect-ratio.

I hope you are able to fix this in the final version.

By the way, I discovered that the Develop extension isn't able to write back to Apple Photo's (in the beta that is). Where can I report this kind of behaviour ? (or shouldn't I do this as it's still not a full working version ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MacGB :)

This has been answered in the split thread I created from your last post, please see the below thread here -

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also have this problem. I can't edit a photo using the Affinity extension – I get the message  "Affinity Photo could not be launched". I am running Mac OS 10.14.5 and Affinity 1.7.0. I would really like to be able to round–trip with Photos rather than editing a photo in Affinity and having to save it and re–import it to Photos.

Any suggestions or advice grateful received.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, akg10tb said:

I also have this problem. I can't edit a photo using the Affinity extension – I get the message  "Affinity Photo could not be launched".

I think I got that message only once, before I had launched the new 1.7.0 version of Affinity Photo for the first time. But my memory is a bit fuzzy on that, so it may have been either after I had logged out & back into my Mac user account or after I restarted my Mac.

So maybe doing any or all of the above will work for you?


Affinity Photo 1.7.2, Affinity Designer 1.7.2, Affinity Publisher 1.7.2; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.2.153 & Affinity Designer 1.7.2.6 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi akg10tb :)

Could you please confirm, are you using the Mac App Store version of the app, or the Affinity Store version?

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, R C-R said:

I think I got that message only once, before I had launched the new 1.7.0 version of Affinity Photo for the first time. But my memory is a bit fuzzy on that, so it may have been either after I had logged out & back into my Mac user account or after I restarted my Mac.

So maybe doing any or all of the above will work for you?

Many thanks – unfortunately I'm still getting the message after a restart.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Dan C said:

Hi akg10tb :)

Could you please confirm, are you using the Mac App Store version of the app, or the Affinity Store version?

Dan – I'm using a copy I originally purchased  from the Mac App store which has been automatically updated to 1.7.0

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, akg10tb said:

Many thanks – unfortunately I'm still getting the message after a restart.

Have you also run Affinity Photo at least once after restarting your Mac & before running Apple Photos again?

If you have done that, the only other thing I can think of to suggest is to go to System Preferences > Extensions & toggle off & then back on the Affinity ones.


Affinity Photo 1.7.2, Affinity Designer 1.7.2, Affinity Publisher 1.7.2; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.2.153 & Affinity Designer 1.7.2.6 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, R C-R said:

Have you also run Affinity Photo at least once after restarting your Mac & before running Apple Photos again?

If you have done that, the only other thing I can think of to suggest is to go to System Preferences > Extensions & toggle off & then back on the Affinity ones.

Thanks for the suggestion, which I've tried without success unfortunately. I'm waiting to hear from Dan about the issue of an App Store purchase v an Affinity store purchase to see if that is the problem,.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, akg10tb said:

I'm waiting to hear from Dan about the issue of an App Store purchase v an Affinity store purchase to see if that is the problem,.

FWIW, I bought Affinity Photo from the Mac App Store too, so I think the only major difference is I am still running High Sierra & you are running Mojave.


Affinity Photo 1.7.2, Affinity Designer 1.7.2, Affinity Publisher 1.7.2; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.7.2.153 & Affinity Designer 1.7.2.6 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, akg10tb said:

I'm waiting to hear from Dan about the issue of an App Store purchase v an Affinity store purchase to see if that is the problem

Unfortunately not, this had been reported previously by a select few customers using the Affinity Store version, however the app store version continued to function as expected.

20 hours ago, R C-R said:

FWIW, I bought Affinity Photo from the Mac App Store too, so I think the only major difference is I am still running High Sierra & you are running Mojave.

Thanks for testing R C-R, I too am using Mojave however I can't replicate the error message that OP is seeing. 

@akg10tb Do you have any other applications that has access to the same 'Edit in' menu? I'm trying to discern if there is a third party app interfering perhaps.

Do you know what file type you're trying to open from Photos? Is it a RAW file? If so from which camera?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Dan C said:

 

@akg10tb Do you have any other applications that has access to the same 'Edit in' menu? I'm trying to discern if there is a third party app interfering perhaps.

Do you know what file type you're trying to open from Photos? Is it a RAW file? If so from which camera?

Well now......

I've just completely uninstalled Affinity (using 'Clean my Mac') and re–downloaded it from the App Store whereupon – hey presto! – the "Edit in Affinity" extension is now working!

 

So, all good now – I can at last round–trip to Affinity and back to Mac Photos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for letting me know, I'm glad to hear this issue has been resolved, I'll pass this info on to our developers looking into this! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×