Jump to content
Tim Gummer

Drag to Copy and Artboard move Borked on Beta

Recommended Posts

Two quite bad issues that seem related.

I can't move or drag to copy with option using the the Artboard field. The tool insists on creating a new artboard over the original artboard.

And with the general selector tool i can move but can't option/drag to copy.


These issues are specific to the current  1.7.0.4 beta.  I've searched but can't find anyone else with the issue. AM running MacOS 10.13.6

 

I would be very glad of a solution as I er… have a real project running using beta, with no way back.

 

Thanks

 

 

 

 

 


one planet, one chance

Share this post


Link to post
Share on other sites

I should add - it's also sometimes impossible to even select an existing artboard for editing, wth the artboard tool or in the layers palette :(.

Also that with the regular select tool, drag copy can be done IF the option key is pressed before any slecting.  Though for Artboard drag/copy is completely broken, every time

Tim


one planet, one chance

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Tim Gummer said:

The tool insists on creating a new artboard over the original artboard.

I believe that is by design. At least, it is the same here. You will have to do it like this:

  • Select the Move Tool
  • Click the artboard to select it (it must be highlighted in the layers list!)
  • Hold down Option (Alt), click the artboard and drag to make a copy

That should work with artboards too. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Tim Gummer said:

Also that with the regular select tool, drag copy can be done IF the option key is pressed before any slecting

This is also by design, because pressing the Option (Alt) key after having started dragging an object is designed to disable snapping:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

So those 'by design' behaviours are new ? But unannounced?

The tools are behaving very differently from alpha, and the option-drag behaviour is different from (I think) all my other apps.

As to the problem selecting i mentioned - that is almost certainly a bug, and again different from the release version.

I've videoed the issue at https://www.dropbox.com/s/yahaw6czy9l3qu1/Affinity designer Beta artboard select bug.mov?dl=0

I's mostly in outline mode to see what is actually going on - the artboard tool cannot select artboards. And it can't creat them - instead it draws an arc.

Methinks something is rotten in Denmark…

 

Tim

 


one planet, one chance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tim,

when I have a look at your video, I have the impression that you try to select your artboard with the Vector Brush tool, as witnessed by the crosshair cursor. But it is impossible to select anything with Vector Brush tool. You will have to use the Move Tool instead. I made a short video to explain how things are working on my computer. Should you see something different, I would expect this to be a bug.

You are right though, that the Option + Drag action is different from any other app. I must say I have become accustomed to it in the mean time, yet there is this difference … well … :(

Hope my video is helpful …

Alex :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the quick reply A_B_C, and going to the trouble of making a video.

I'm definitely not choosing the the Vector Brush tool - I'm selecting the Artboard tool. The second from top tool on the tools palette.

I may be getting vector brush behaviour but the tool i select IS the Artboard tool.  I'm a very experienced (and passionate) user of AD - from it's earliest releases (coming from a Freehand background). I know what the vector brush tool is but i'm not choosing it. And currently i'm using 1.6 and 1.7 concurrently so i have a clear picture of the differences.

Something fundamental is wrong here.  I could make another video but i hope the above makes this clear.

What next?

 


one planet, one chance

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Tim Gummer said:

I'm definitely not choosing the the Vector Brush tool - I'm selecting the Artboard tool. The second from top tool on the tools palette.

If you want to move an Artboard, why don't you use the Move Tool?


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.145), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.0.367 and 1.7.1.390 Beta   / Affinity Designer 1.7.0.367 and 1.7.1.390 Beta  / Affinity Publisher 1.7.0.384 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Tim Gummer said:

I may be getting vector brush behaviour but the tool i select IS the Artboard tool.  I'm a very experienced (and passionate) user of AD - from it's earliest releases (coming from a Freehand background). I know what the vector brush tool is but i'm not choosing it.

Hmm … this is very mysterious indeed. Let me apologise for my misunderstanding. I didn’t mean to offend you with this video. I should have guessed from the advanced structure of your document that you couldn’t have fallen prey to such a small oversight. I am sorry. :)

But when you have a look at this snippet from your video, you will understand how I came to the conclusion that you are using the Vector Brush Tool. I couldn’t see your toolbar, and it is incredibly strange to see that the Artboard Tool should be able to draw a line. What’s going on here?! O.o

Again, I am sorry for my over-explanatory video. Maybe it will help other people though. Alex :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×