Jump to content
dmstraker

Bug? linear burn duplicate different to adjustment

Recommended Posts

As I understand it, when you add an adjustment layer but make no changes, then do a blend mode on it, it has the same effect as duplicating the original pixel layer and doing the same blend mode. Hence this provides a handy way of doing a duplicate blend without having to double the pixel count.

When you duplicate the background image and do a linear burn on the duplicate, you get a general image darkening, as I'd expect. But if you add an adjustment (eg. Curves or HSL) and do a linear burn on this (without making any adjustments) you get a very different effect - it looks half like a hard mix.

Bug?


Dave Straker

Cameras: Sony A7R2, RX100V

Computers: Win10: Chillblast Photo with i7-3770 + 16Gb RAM + Philips 40in 4K; Surface Pro 4 i5

Favourite word: Aha. For me and for others.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is WEIRD. I opened a fairly bland fog scene and added a curves adjustment. Without any adjusting I changed the curve to linear burn and the colors that appeared from an otherwise brownish photo


Affinity Designer 1.7.1.404 & beta 1.7.2.464  Affinity Photo 1.7.1.404 beta  1.7.2.464 Affinity Publisher 1.7.0.422 beta  1.7.2.458

Windows 10 Pro 64-bit 1709

CPU Intel Core i7 4770 @ 3.40GHz Haswell 22nm Technology

RAM 32.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 798 MHz (11-11-11-28)

Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-D3H (SOCKET 0)

Graphics Intel HD Graphics 4600 (Gigabyte)

yoda.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine was just a flat picture with no other layers until I added a curves adjustment and set it to linear burn


Affinity Designer 1.7.1.404 & beta 1.7.2.464  Affinity Photo 1.7.1.404 beta  1.7.2.464 Affinity Publisher 1.7.0.422 beta  1.7.2.458

Windows 10 Pro 64-bit 1709

CPU Intel Core i7 4770 @ 3.40GHz Haswell 22nm Technology

RAM 32.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 798 MHz (11-11-11-28)

Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-D3H (SOCKET 0)

Graphics Intel HD Graphics 4600 (Gigabyte)

yoda.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×