Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Mask not visible When used on a filter


Recommended Posts

If I am applying "high pass filter" and want to mask certain content from the effect of the filter, I invert the mask but the Icon of the filter does not "black out" when I apply "Invert" by presing "Ctrl+I" , however the effect of inversion is visible on the picture. Now If I pick the white brush and paint some areas to reveal the effect of the mask ... nothing happens.

What is going wrong here?

Snapshot of applied filter, brush color icon and Brush selected attached as JPEG files

Mask error.JPG

Brush Colour.JPG

Brush.JPG

Link to comment
Share on other sites

Maybe if you explained what you are doing we can help you more?

Why don't you use the frequency separation filter, if you just apply a high pass filter to the original image with no editing of the original image what you are effectively doing is creating an unsharp mask of sorts.

 

 

iMac 27" Late 2019 Fully Loaded and running Monterey 12.6.1, iMac 27" Late 2013 running Catalina 10.15.7 - Affinity Designer, Photo & Publisher V1 & V2, Adobe, Inkscape, Blender, C4D, Sketchup + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - Feedback - FAQ - most asked questions

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Hi Rishi,

Welcome to the forums :)

8 hours ago, Rishi said:

I invert the mask but the Icon of the filter does not "black out" when I apply "Invert" by presing "Ctrl+I" , however the effect of inversion is visible on the picture

This is an issue we're aware of and has already been logged with our developers, the thumbnail preview does not update until another change is made in the layers panel, such as adding a mask or a new layer.

8 hours ago, Rishi said:

Now If I pick the white brush and paint some areas to reveal the effect of the mask ... nothing happens.

As HVDB has mentioned above, please check which brush you're using and that all of it's settings are correct. You may have your opacity set to 0% for the brush etc.

Link to comment
Share on other sites

@Dan CHas this been fixed in the 1.7.x beta?

iMac 27" Late 2019 Fully Loaded and running Monterey 12.6.1, iMac 27" Late 2013 running Catalina 10.15.7 - Affinity Designer, Photo & Publisher V1 & V2, Adobe, Inkscape, Blender, C4D, Sketchup + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - Feedback - FAQ - most asked questions

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 12/14/2018 at 2:55 PM, Dan C said:

Hi Rishi,

Welcome to the forums :)

This is an issue we're aware of and has already been logged with our developers, the thumbnail preview does not update until another change is made in the layers panel, such as adding a mask or a new layer.

As HVDB has mentioned above, please check which brush you're using and that all of it's settings are correct. You may have your opacity set to 0% for the brush etc.

On 12/14/2018 at 2:55 PM, Dan C said:

Hi Rishi,

Welcome to the forums :)

This is an issue we're aware of and has already been logged with our developers, the thumbnail preview does not update until another change is made in the layers panel, such as adding a mask or a new layer.

As HVDB has mentioned above, please check which brush you're using and that all of it's settings are correct. You may have your opacity set to 0% for the brush etc.

 

Link to comment
Share on other sites

On 12/29/2018 at 1:00 PM, Rishi said:

My Mistake, Opacity and flow was set very low :(

Thanks for letting us know @Rishi Kudos to HVDB.

iMac 27" Late 2019 Fully Loaded and running Monterey 12.6.1, iMac 27" Late 2013 running Catalina 10.15.7 - Affinity Designer, Photo & Publisher V1 & V2, Adobe, Inkscape, Blender, C4D, Sketchup + more... XP-Pen Artist-22E, - iPad Pro 12.9 B|  

Affinity Help - Affinity Desktop Tutorials - Feedback - FAQ - most asked questions

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.