Jump to content
Sign in to follow this  
pondball

Find and Replace with Kerning embedded in Replace" - as a fix for missing letters in low res copy

Recommended Posts

I'm testing Publisher with a photography newsletter and two of my proofreaders immediately noticed that when a word contained the letters f and i together. When they viewed the low res copy I sent them for editing the i was always missing. I had been using Trebuchet as the font so I'm not sure if this is an issue when using that font only or with all low res exports from AP. On screen it is a very tight fit between the f and i as well so a simple 1% kerning between letters cleared that up nicely.

In any case I attempted to do a find and replace of all fi combos and replace it with a copied fi that had been kerned 1%. No go!

In this case I used the panel of found fi's within the search list to fix them all, but for a longer than 18 page issue of publication I am hoping this is just something I'm missing out on, or at least can find an alternate way of fixing the kerning globally in cases like this.

BTW... I know the Beta comes with warnings about being a beta and tester beware... but I have full faith in Affinity and blazed away regardless.... with the result being the most polished newsletter our club has ever produced... thanks to Affinity! No real issues throughout until I came to the f i issue... again, that may be me and not AP.

Suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, walt.farrell said:

It might simply be that you need to select the text and (via the Character studio panel) disable ligatures.

Thanks Walt... I checked in Character -> Typography and the fi was highlighted which I suspect means Standard Ligatures was then set to "on"? I've turned it off for now so will check on next run through.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pondball said:

Thanks Walt... I checked in Character -> Typography and the fi was highlighted which I suspect means Standard Ligatures was then set to "on"? I've turned it off for now so will check on next run through.

Yes, that's what it would mean.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1809, 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz
Affinity Photo 1.6.5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Designer 1.6..5.123 and 1.7.0.258 Beta
Affinity Publisher 1.7.0.257 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, walt.farrell said:

Yes, that's what it would mean.

thanks Walt... so from what I can see it was probably because of the font Trebuchet + having Standard Ligature turned on that caused the fi to be blended into one character. This wouldn't necessarily happen with other fonts though if they don't have an extended character set, which I also suspect Trebuchet has.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×