Jump to content
Sign in to follow this  
mark us

white is yellowish

Recommended Posts

Don't know, if it really is a bug or not. Not sure, because I first thought it has sth to do with monitor profiles. It only occurs with the attached external monitor. With notebook screen only everything okay.
I noticed it when I placed a logo-eps of a customer.

I wouldn't have listed it here if it hadn't been okay in Indesign!!

I create an eps in Affinity Designer. Blank Background (white), black empty rectangle, into this rectangle I place a rectangle, filled with white. Store it as test01.eps. I started wondering, when in Affinity Designer, the workspace background was yellowish and the white rectangle the same.  (That's not nice, but consistent, because both yellowish.)
When I open it in Adobe Illustrator, everything okay (white background, white rectangle)

Then I open Affinity Publisher, place the test01.eps. The workspace is okay,  white. The inner (should be white) rectangle is shown yellowish.
No matter, if it is linked or embedded, no matter if it's preview mode or not.

Placing the same test01.eps in Adobe InDesign, everything is okay and white.
Exported pdf out of Affinity Publisher, everything is okay and white.

In Affinity Publisher, the workspace background is white, but the colour swatch is ..... yellowish!!!!!! Showing CMYK 0/0/0/0

See attached screenvideo and example files.

??????????????????????????????????????????

additional hint: If I open the file, before attaching the 2nd monitor, everything is working fine and white as it should be.

test.pdf

test01.afdesign

test01.afpub

test01.eps

Share this post


Link to post
Share on other sites

I believe there's a known problem with all the Affinity applications when you have multiple monitors attached and they have different color profiles. No fix available yet.


-- Walt

Windows 10 Home, version 1903 (18362.145), 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00Gz, GeForce GTX 970
Affinity Photo 1.7.1.404 and 1.7.1.404 Beta   / Affinity Designer 1.7.1.404 and 1.7.1.404 Beta  / Affinity Publisher 1.7.1.404

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, walt.farrell said:

I believe there's a known problem with all the Affinity applications when you have multiple monitors attached and they have different color profiles. No fix available yet.

Hm, could be. It seems to affect Publisher and Designer, I didn't try with A.Photo until now. If I open the file, before attaching the 2nd monitor, everything is okay.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Chris_K said:

HI Mark us

This is very much a monitor profile thing. If you change it to be sRGB then you will see the yellow go back to being white

Thanks

Hi Chris_K, thank you very much

hmmm, the monitor was calibrated with Datacolor Spyder. After assigning an sRGB Standard Profile, white is now nearly white.

But with InDesign and Illustrater, the Calibration-Profile was no  problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is happening to me too with the latest Publisher Beta (as of today's date). Didn't notice this on the previous beta version... but perhaps it was there and I didn't see it.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×