Jump to content
Nikhays

Please help, Affinity photo keeps crashing

Recommended Posts

Hi all,

new to affinity photo and looking forward too using it, but I have a problem.

I have opened photo for the first time (windows 10 version) and tried to open my raw files, these are Nikon nef from my d810. 

As soon as they start to load affinity flashes up with an error message that goes off very quickly and shuts the program.?

The raw files are readable and viewable in widows 10 photo viewer, and I was able too open them in Lightroom, before I cancelled my subscription.

At a bit of a loss with it now, do I need to convert my files with the Nikon software (never installed or used it), or do anything to the affinity setting to let the software open them?

regards nik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Nikhays,

Welcome to the forums :)

If possible could you send me a screenshot of the error that appears along with the file in question so I can look into this further for you?

Thanks

Callum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Callum,

Thanks for the reply, not sure if I could get a screen shot as it flashes up then closes affinity very quickly, error then gone?

As for a file I will send one over, but it is with all my raw files?

I have sent the error diagnostic report log with my email when I happens.

I will see what I can get for you when I get home later.

Cheers nik

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just downloaded version 1.6.5.135 and everytime I try to close/exit the program, I get a popup "Quiting - At least one file is currently being opened. Please wit for files to load before quiting the application."  But I am not waiting for any file to load.  I have to Control-Alt-Delete and close it by the Task Manager.  Never had this problem before the new download.

Windows 8.1 64 bit, 32G Ram

1

error message.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

More errors!!!!!

Thought I would look at the sample images that come up on the opening splash screen, did the click at the new document and get the next window to setup document size etc. click OK and get the same result.

Going to Uninstall the program and try again.

1534867129_Splashscreen.thumb.jpg.5de78bb31b10ce09ba3db1ad954641e2.jpg687901517_Docsetup.thumb.jpg.5c143052c9a7e2d493c5d6d32394b0e5.jpg706137794_Sameerror.thumb.jpg.ad29684595e07e8ba75a53b92b271fc9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Nikhays said:

Hi Callum,

Did any of the files open up for you?

Obviously, I am not Callum & I am a Mac users, but for what little it is worth, both of your NEF files open without problems for me.


Affinity Photo 1.6.7 & Affinity Designer 1.6.1; macOS High Sierra 10.13.6 iMac (27-inch, Late 2012); 2.9GHz i5 CPU; NVIDIA GeForce GTX 660M; 8GB RAM
Affinity Photo 1.6.9.81 & Affinity Designer 1.6..2.24 for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iOS 12.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your reply, I think it's some kind of system config conflict with drivers, software, hardware or like I said to the wife should have bought a Mac...! But not getting into that again!! ha ha ha .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, did Dell clean up and full system check....everything is ok.

 I am going to do an installation on my wife's desktop to see if it only doing it with my laptop. After that I've only got 7 days left to do a refund. Might still go down the Mac route with an older MacBook.

I could always try a demo version later on before buying it again shame really it looks great on YouTube.

Share this post


Link to post
Share on other sites

some possible software issues;
the installed .NET Framework could be broken or the c++ Libraries could be botched up.
I think Microsoft Visual C++ 2017 redistributable needs to  be installed for Affinity Photo to work.


gumroad.com/myclay | timurariman.com

Windows 10 Pro - 1809 | Ryzen 2700 | NVIDIA GeForce GTX 1080ti 11GB  | 64GB |
Samsung SSD 860 EVO 500GB | Crucial MX500 1TB | WD Black PCIe SSD 256GB (configured as Scratch disk) |

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll check but it's a fresh install of windows 10 on a new 500gig ssd , check for all updates with Microsoft, so I think I should be good to go, 

Just asking, do you get issues with the Mac version?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great news.......I managed to get it working last night. 

Had a good hard think about what it's trying to do and decided to investigate my graphics settings. In the nvidia card setting, I have set the affinity program to base setting with 3D to quality and set it to auto rather than force any type of profile.

not sure if this is optimum for it? But it now works.

Opened up my raw files and let me create a new blank document without the error message.

Cheers Nik

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/5/2018 at 7:42 AM, MEB said:

Hi DBARTON,
Welcome to Affinity Forums :)
Press and hold CTRL while launching the app until a Clear User Data dialog appears. Keep the first three checkboxes ticked and press Clear. The program should then behave properly.

I tried it several times, and unfortunately I still get the message and can only close by using Task Manager.  Any other options perhaps?

Share this post


Link to post
Share on other sites

SOLVED!  A temp file  was saved and evidently is causing the problem.  In the Window's run dialog box, type in %AppData%\Affinity\Photo. Explorer opens up.  Go to the temp folder, and delete the file in the temp folder.  You'll still have to use the task manager to close it but the next time you open it, it should close without the popup message and having to use the task manager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×