Jump to content
Warmington Paul

Image corruption when using Apple RAW Engine

Recommended Posts

Hi - I am stuck a little here. When I import RAW files from Photos with the Apple RAW engine switched on in Assistant the first image usually goes in OK but then subsequent images fail - either black screen or a multi pane effect with parts of the image in each. Switching to Serif engine fixes this but the images appear underexposed and flat. Images are taken on an EOS 80D in manual mode. Any suggestions of workarounds or fixes please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Warmington Paul :)

According to Apples RAW list, the Canon EOS 80D is only supported in the 'Canon RAW format only'. Do you have your camera saving to a different RAW format, or have you converted the images to DNGs?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Dan C said:

Hi Warmington Paul :)

According to Apples RAW list, the Canon EOS 80D is only supported in the 'Canon RAW format only'. Do you have your camera saving to a different RAW format, or have you converted the images to DNGs?

Hi - no - standard Canon xx.CR2 RAW, been using it with iPhotos and now Photos for 2 years with no issues at all. All is fine in Apple's own editor its just when I jump out into Affinity

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, MEB said:

Do you also have trouble if you export some RAW files from Apple Photos (File ▸ Export ▸ Export Unmodified Original) and open them directly in Affinity Photo with Apple RAW engine?

That option does not seem to be available - Affinity is greyed out in the list of Apps

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Dan C said:

Thanks for confirming that, could you please provide me with a couple of sample RAW images to the following link? I'll certainly look into this for you! :)

https://www.dropbox.com/request/aA41NY0CEgrYiMW09oi5

On their way now - I have seen this problem raised by a couple of other people without any workaround suggested - hence the trip to the forums. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Warmington Paul said:

That option does not seem to be available - Affinity is greyed out in the list of Apps

There should be no list of apps when following (File ▸ Export ▸ Export Unmodified Original) in Apple Photos app, as this should export your RAW file to a file on your Mac that you can then open directly in Affinity, rather than through Apple Photos.

I'll look into this using your RAW files and come back to you shortly :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Dan C said:

There should be no list of apps when following (File ▸ Export ▸ Export Unmodified Original) in Apple Photos app, as this should export your RAW file to a file on your Mac that you can then open directly in Affinity, rather than through Apple Photos.

I'll look into this using your RAW files and come back to you shortly :) 

Thanks - I slightly misunderstood the original question. I have taken the RAW files directly to desktop and opened them from there, rather than using Photos external editors, same result. Using the Apple engine, the file opens correctly occasionally, but then starts showing as a multi panel type effect - imagine the image split into quadrants and randomly displayed or repeated. Using Serif the image opens looking ok but is very dark, or flat, and can’t really be corrected in editing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem, thanks for confirming that.

I've been opening and closing the RAW files in Affinity from both Apple Photos and directly as RAW files from my desktop and I'm yet unable to replicate this.

Could you provide a screen recording of this happening? I understand it's only occasionally so if not possible then not to worry. You can record your Mac screen using the following instructions: https://support.apple.com/en-gb/guide/quicktime-player/record-your-screen-qtp97b08e666/mac

Another option is to reset your app to defaults, as this may fix the issue, however this is only a possibility as I'm running default settings and not receiving the same issue.

You can reset your app back to its default settings by holding down the CTRL key while launching the app. When the Clear User Data window appears, click Select All and then Clear.
Be aware that resetting your app back to its default settings will lose any custom settings such as keyboard shortcuts and brushes etc. To backup such settings before resetting the app, please watch our Affinity - Exporting User Settings and Keyboard Shortcuts video.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, Dan C said:

No problem, thanks for confirming that.

I've been opening and closing the RAW files in Affinity from both Apple Photos and directly as RAW files from my desktop and I'm yet unable to replicate this.

Could you provide a screen recording of this happening? I understand it's only occasionally so if not possible then not to worry. You can record your Mac screen using the following instructions: https://support.apple.com/en-gb/guide/quicktime-player/record-your-screen-qtp97b08e666/mac

Another option is to reset your app to defaults, as this may fix the issue, however this is only a possibility as I'm running default settings and not receiving the same issue.

You can reset your app back to its default settings by holding down the CTRL key while launching the app. When the Clear User Data window appears, click Select All and then Clear.
Be aware that resetting your app back to its default settings will lose any custom settings such as keyboard shortcuts and brushes etc. To backup such settings before resetting the app, please watch our Affinity - Exporting User Settings and Keyboard Shortcuts video.

 

Here you go - this is the screen movie - image is dragged in with Serif set - OK but dull. then assistant reset to Apple and image corrupted. I then open Photos to show the native image. By the way - I have also done the reset to defaults.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your video and for confirming that. Are you running High Sierra on your Mac please? I've found similar issues reported previously when running High Sierra and using the Apple RAW engine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Dan C said:

Thank you for your video and for confirming that. Are you running High Sierra on your Mac please? I've found similar issues reported previously when running High Sierra and using the Apple RAW engine.

I was - just upgraded to Mojave this week - problem was there before and still is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, it seems to have followed with Apple's latest update then, that's very useful information for our devs, thank you.

I'll log this against the issues already raised when using Apples RAW engine and certain images/setups and hopefully it will be fixed shortly :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Dan C said:

Okay, it seems to have followed with Apple's latest update then, that's very useful information for our devs, thank you.

I'll log this against the issues already raised when using Apples RAW engine and certain images/setups and hopefully it will be fixed shortly :)

No - the problem was there long before the upgrade, it may have first surfaced with a High Sierra however. When I googled the issue before the switch from Apple to Serif was suggested which I used for a while but the seemingly flat and underexposed imports started to become annoying.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×