Jump to content
HairyDalek

Very Odd Artefacts in Photo

Recommended Posts

I’ve been munching about with some ideas in Affinity Photo, and I managed to cause this problem. As you can see, a lot of weird artefacts on the canvas. They seem to be transient - not party of the image, but they appear and shift around.

What I have done is applied some envelope distortions to a layer, which has a mask, a blue filter and a recolour effect applied. When I shift the envelope distortion around, all these blocks appear around the image. They look wrong, bit I kind of like them in the spirit of the image and effect I’m aiming for.

As well as the artefacts, you’ll notice rectangles of colour in the image. The face should be all red, and the background all blue. Instead, I’ve got this.

I’m using Metal for this in Affinity Photo. Can't seem to reproduce on Open GL.

 

418662849_ScreenShot2018-08-19at11_56_19.thumb.png.09704c2c89104c3110722c9669d0fcf7.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the file - Unfortunately I've been unable to reproduce it (I do have Metal set in Preferences). If you restart the app, reopen your file and adjust the distortion does the issue come back?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Sean P said:

Thanks for the file - Unfortunately I've been unable to reproduce it (I do have Metal set in Preferences). If you restart the app, reopen your file and adjust the distortion does the issue come back?

I tried it again, and not, couldn’t repeat it either using Metal. Is this something that needs to be traced from a new document? Do things “build up” over use, and cause problems (I don’t know how Affinity Photo works internally, so this is pure speculation).

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, HairyDalek said:

I tried it again, and not, couldn’t repeat it either using Metal. Is this something that needs to be traced from a new document? Do things “build up” over use, and cause problems (I don’t know how Affinity Photo works internally, so this is pure speculation).

It may have been running low on memory which could cause some redraw issues - if you'd been working for a while in it then this may have happened!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.