Jump to content
shushustorm

Nested symbols break instance connections

Recommended Posts

Hey everyone!

 

I hope this is not intentional, so I post this in bug reports.

 

When you have symbols in a group and create a symbol of that group, everything will keep working at first.

You can still change the original symbols and those changes will be reflected in their instances.

 

However, when I delete the parent symbol, all the layers it contains will lose their instanced connection to their symbol.

 

I attached a test file that shows this.

If you delete 01_Tile from the Symbols window, "Mirroring" will lose the connections to its instances.

 

Best wishes,

Shu

 

EDIT:

I am using Affinity Designer 1.6.0

 

test.afdesign

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for naming 1.6.1.

However, I try to avoid updating as much as possible to ensure a stable working environment. (Only for critical bug fixes and features that actually make a fundamental difference in my workflow)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 30.4.2018 at 9:52 AM, MEB said:

Hi shushustorm,

Thanks for your file and report. Apparently since the second symbol also includes the elements from the first all elements get detached from both symbols when you delete the second. I will check with dev if it's intended to work like this.

 

Hey MEB!

Thanks for forwarding this!

As stated, I really hope this is not intended. Because if so, the workflow seems like a one-way road. Once you inherit from a symbol, the parent will be necessary, you basically cannot go back anymore without breaking all the detail symbols.

Personally, I would like to use most symbols like this:

 

1_Ornament

1_1_Part

1_1_1_Detail

1_1_2_Detail

1_2_Part

1_2_1_Detail

1_2_2_Detail

 

2_Ornament

[...]

 

, which is quite faster to work with than using detail symbols only (, but, right now, also very dangerous).

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/30/2018 at 2:52 AM, MEB said:

Hi shushustorm,

 Thanks for your file and report. Apparently since the second symbol also includes the elements from the first all elements get detached from both symbols when you delete the second. I will check with dev if it's intended to work like this.

@MEB Have you since checked? If so, is this intentional?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.