Jump to content
Sign in to follow this  
Checkered_Past

Affinity Designer Tools no longer working

Recommended Posts

When attempting to add another layer of text the HSL Color Wheel will not select a new colour other than black . Tools do not activate. Am trying to activate any tool, none are working. Cannot understand which action caused the issue. Especially need to use Artistic Text Tool, mode is chosen for Pixel and the photo image layer is rasterised. Complete mystery as I cannot find any prior conversation that discusses this problem.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Checkered_Past,

You have an empty mask nested to the first layer (on top) which is probably the cause of your issues (painting in greyscale and tools not "working"). Click small arrow on the left of the thumbnails of the first layer to expand it, then click over the thumbnail of the mask (the white rectangle with a grey circle on the bottom right) and press the delete key. Does the tools work now?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MEB,

 

I deleted that layer and made another to attempt more text. Does not change the tools not activating on click. When trying to use the new layer, and clicking to type, it goes to the photo image layer. Font colour continues to not be set at the swatches or a fresh setting in HSL Colour Wheel.

 

Notice the gray corner on the tool logos. There doesn't appear to be any explanation for them on left side click with mouse.

 

Also Text layers done prior will not accept further amendment or added text.  You can see with this new added image that the photo layer has activated rather than remain on any text layer.

Screen Shot 2018-03-15 at 17.40.24.png

Screen Shot 2018-03-15 at 17.43.16.png

Edited by Checkered_Past
added image another

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you keeping that panel with all the tools opened? Click the Close button on the bottom right of it to close it. That's for customising the tools that appear on the toolbar on the left (the first column that extends almost to the bottom to the screen capture) dragging them from it to the toolbar on the left. If you keep it open you can't use the tools. So close it and everything should work as you'd expect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, I'm back. The font colour will not change as before. It is editing the colour as though for Fill although the Font appears to also be the selction.

Screen Shot 2018-03-15 at 17.58.21.png

Screen Shot 2018-03-15 at 18.03.19.png

Edited by Checkered_Past
Trying to customise further

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.