Jump to content
MagnusL3D

1.6.1.93 - Win10 Mask Layer and Brush performance

Recommended Posts

Hello.

First of all let me just clarify that I excellent performance doing anything else, this bad performance is specifally just this for some reason.

But when I create a "Mask Layer" performance just grinds to a halt. it is 100% un-usable.

just alt + lmb to display it takes 20 sec and I can even see how it slowly changes one "tile" at a time into the white mask it applied.

pressing ctrl+i to invert it takes another 30 sec 

and then trying to paint in some information with a brush, simply forget about it. The preview brush under the marker will not even display, and if i do a brush stroke it takes upwards to 1-2min before it displays and then ofcourse it is not smoth at all.

I am not sure what is causing this, I have opend a 36mp .TIF file in ProPhoto RGB, and again all edits such as a regular levels layer or curve layer works perfectly fin, full performance super smooth.

And creating a empty pixel layer and painting with a brush there works perfectly fine. It is just Mask Layers that will cause this slowdown.

I've searched the forums finding nothing to this specific problem, changed performance settings, un-installed and re-installed... but the issue reamins

This is currently making the software 100% un-useable for me.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah I think I realize the problem, there is probably no support to have a "Mask Layer" inside a adjustment layer such as a curve layer. I wanted to do "double" masking that way so to speak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

For adjustment layers using their build in masking capability works fine, but for pixel layers the absurd slowdown can still happen. I just had 3 brusk strokes in a Mask Layer of a pixel layer take 3 minutes before i decided to close the image and then affinity crashed.

 

The odd part was that it was working just fine until i alt+lmb to display the mask and view it...that seems to be what starts the problem...then affinity just grinds to a half....the brush strokes still happen but at a glacial speed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On my computer it's not that bad but I can confirm that drawing on masks is generally very slow. I edit a lot of 32 bit RGB files and masking is definitely no fun at these waiting times before a brush stroke is finally applied. This is still the case with the latest stable release.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ye, i realised yesterday that I also notice that painting on mask is painfully slow when it's not showing anything else (ie. show mask is up).


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Amature camera user, Adobe avoider. Still missing: HLS improvements, Raw development with sidecars, Gradient list in gradient layer/tool. Do want: Liquefy as Layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This has been the case for several versions now. @Serif: Please look into it. What's strange is the fact that it's only that slow if I draw in the "edit mask" mode. If I draw without showing the mask there is almost no lag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This post starts mentionning version 1.6.1.93, and latest beta is currently 1.6.3.96....

The problem exists in official release 1.6.2.97, I wouldn't say that it makes it unusable on my system (quite low specs) but there is quite some lag.

But it seems to be fixed in the latest beta 1.6.3.96, speedy and no lag at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tested it today on version 1.6.3.99, still completely broken and un-useable. How can such a core feature remain overlooked for this long ? this completely renders the hole software 100% un-usable for me.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

FYI, you were using color replace brush. Still, I see the same issues with regular brush.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Amature camera user, Adobe avoider. Still missing: HLS improvements, Raw development with sidecars, Gradient list in gradient layer/tool. Do want: Liquefy as Layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would you be able to attach the TIF file you are using please? I can reproduce it using the Colour Replacement Brush, but not when using the regular brush.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting, most fo my imports are from tiff files, maybe there lies the problem.


"I'm a lumberjack and I'm OK, I sleep all night, and I work all day..."

Amature camera user, Adobe avoider. Still missing: HLS improvements, Raw development with sidecars, Gradient list in gradient layer/tool. Do want: Liquefy as Layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tried this again in 16.3.100, and now it is _a lot_ better ..I would say 90% there, when you press alt+lmb to display a mask in B/W it still can drop performance down a bit but at least it is not un-useable anymore.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×