Jump to content
mr.burns

Issue after applying Refine Selection

Recommended Posts

Hi,

 

I use AF 1.5.2.69 on my PC running Windows 10 professional.
I want to eliminate the background behind a womans head.

I used the 'Selection Brush' tool to get a rough mask on her hair.

Then I hit 'Refine' in the top bar. I lined out the fine hair with the brush and let AF do the calculation.

I switched to preview mode 'Transparent' and the quality was acceptable.

 

But if I cklick 'Apply' to create the final refined mask then the result is no longer acceptable.  :(.

The area around thin hair gets a small greyish halo / border.

But this halo / border was not present in the 'Refine Selection' preview.

 

I created a video which makes it visible what I mean:

 

https://vimeo.com/224611657

 

So why after applying I get this ugly mask and not the clean one I got inside the Refine preview?

 

How to improve this mask?

 

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mr.Burns,

I've spoken to development and they've told me that this is by design. They said that the transparent option you are using shows the result you get when you change the output to 'New Layer', creating a mask is completely different.  Doing this will allow you cutout to results you expected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.